Alina-Maria și Nicolae al României au participat la dezvelirea statuii Reginei Maria în orașul Ashford. Ridicarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar

La eveniment au participat ASR Principesa Elena, Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, Primarul oraşului Ashford, Jessamy Blanford, dar şi alte oficialităţi britanice locale.

Statuia este realizată de sculptorul Valentin Duicu din bronz şi având o înălțime de 2,2 metri, monumentul este amplasat în Elwick Square, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Graţie poziţiei centrale în care este amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, o localitate dinamică şi în curs de expansiune.

Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar, și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford. Această statuie a Reginei Maria este a treia dupe cele ridicate la Oradea și Blejoi.

Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului. Prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

În decembrie 1892 s-a căsătorit cu Ferdinand I al României. Regina a avut un rol hotărâtor în decizia lui Ferdinand ca România să intre în Primul Război Mondial alături de Antantă (Marea Britanie, Rusia și Franța) împotriva Germaniei, țara natală a familiei regale române, şi a Austro-Ungariei. Intrarea în război de partea Antantei, după doi ani de neutralitate, a asigurat victoria, făcând posibilă Marea Unire.

Photo Credits: Alex Coman.