În preajma Crăciunului sunt aşteptate noi restricţii în mai multe ţări precum Italia sau Olanda, după ce Germania a anunţat închiderea magazinelor neesenţiale, a şcolilor şi creşelor începând cu 16 decembrie, până pe 10 ianuarie.

Presa italiană scrie că guvernul ar putea aşeza întreaga ţară în aşa-numita „zona roşie” în Ajunul Crăciunului până cel puţin pe 2 ianuarie, pe fondul temerilor crescânde privind infecţiile în perioada festivă.

Măsurile ar putea include prelungirea restricţiilor de noapte, interzicerea circulaţiei neesenţiale, închiderea magazinelor neesenţiale şi a tuturor barurilor şi restaurantelor în weekend şi de sărbători.

Italia a raportat încă 484 de decese Covid-19 duminica, depăşind Marea Britanie, fiind ţara cu cel mai mare număr de morţi din Europa. Cu toate acestea, din marile oraşe ale Italiei au apărut imagini cu mulţimi la cumpărături, după relaxarea parţială a restricţiilor.

„Mulţimile sunt nejustificate, iraţionale, iresponsabile”, a declarat ministrul Afacerilor Regionale.

La începutul acestei luni, guvernul a interzis călătoriile între oraşele de origine de Crăciun şi de Anul Nou.

În Italia sunt acum aşteptate restricţii similare Germaniei, unde toate magazinele neesenţiale, şcolile şi creşele vor fi închise începând cu 16 decembrie, până pe 10 ianuarie, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei. Germanii vor intra într-un lockdown parţial precum cel prin care au trecut deja primăvara, în timpul primului val de coronavirus.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a anunţat în cadrul unei emisiuni televizate  noile măsuri restrictive  care se vor aplica la nivel naţional. Olanda se pregăteşte să intre pentru a doua oară în carantină. Măsurile au intrat în vigoare de marţi.

„Trebuie să muşcăm acest măr acru înainte ca lucrurile să devină mai bune. Realitatea este că aceasta nu este o gripă nevinovată aşa cum cred unii oameni. Este un virus care poate afecta puternic pe toată lumea”, a declarat Rutte.

Magazinele neesenţiale, muzeele şi sălile de sport se vor închide până pe 19 ianuarie. Toate şcolile şi universităţile vor trece la predarea online de miercuri.

Guvernul a limitat numărul de vizite la maximum doi oaspeţi cu vârste de peste 13 ani pe zi, dar a relaxat uşor regula pentru 24-26 decembrie, când se pot accepta trei oaspeţi în aceste zile. Olanda a înregistrat aproape 10.000 de noi infecţii duminică.