O comisie americană din cadrul Camerei Reprezentanților va analiza informațiile relatate de presă privind ancheta Biroului Federal de Investigaţii (FBI), ce l-a vizat pe președintele american Donald Trump, a informat președintele democrat al comisiei.

 

Potrivit presei americane, Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) a lansat o anchetă pentru a verifica dacă preşedintele Donald Trump ar acţiona în numele Rusiei împotriva intereselor Statelor Unite. Donald Trump l-a criticat pe fostul director FBI, James Comey, și publicația New York Times în urma articolului publicat sâmbătă.

Președintele Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților, Jerrold Nadler, a declarat că această comisie „va lua măsuri pentru a înțelege mai bine ambele părți, atât acțiunile președintelui, cât și răspunsul dat de FBI la acest comportament”.

„Nu este niciun motiv pentru a ne îndoi de seriozitate și profesionalismul FBI, așa cum a sugerat președintele”, a adăugat Nadler. Președintele Comisiei de Informații, Adam Schiff, a declarat că nu poate comenta detaliile raportului, însă a sugerat că va insista cu ancheta privind contactele lui Tump cu Rusia.

„Probleme privind contrainformațiile despre asociații lui Trump din timpul campaniei prezidențiale, inclusiv președintele, au stat la baza investigației încă de la început”, a informat Schiff.

Schiff a mai declarat că întâlnirile, contactele și discuțiile între asociații lui Trump și ruși, cât și „informațiile false despre acele intercațiuni și declarațiile președintelui” au cântărit la nevoia de a urmări dovezile.

Procurorul special Robert Mueller a preluat investigaţia la câteva zile după ce fusese lansată de FBI. Ancheta vizează pe larg dacă agenţi ruşi au influenţat scrutinul prezidenţial din anul 2016 şi dacă asociaţi ai lui Donald Trump au conspirat cu ei. Nu este clar dacă procurorul Robert Mueller continuă aspectul de contrainformaţii al anchetei, iar foşti oficiali din cadrul serviciilor de securitate americane din afara investigaţiei s-au întrebat dacă nu cumva agenţii FBI au exagerat în lansarea acestei proceduri.