Recordurile de temperatură cu care se confruntă Australia în această periooadă a declanșat incendii de vegetație în mai multe regiuni ale țării, meteorologii prognozând o vară cu incendii devastatoare.

În statul Victoria situat în sud-estul țării, vântul care a bătut cu o viteză de 100 km/h a provocat peste 60 de incendii, valul de căldură mutându-se din nord către regiunile din sudul Australiei.

Temperaturile au ajuns la 40,9 grade Celsius în capitala regiunii, Melbourne, devenind astfel cea mai călduroasă zi din 1894 până în prezent, a informat ieri serviciul meteorologic australian.

De asemenea, vremea deosebit de caldă a pus stăpănire și pe cel mai populat oraș de pe continentul australian, Sydney, unde localnicii au fost rugați să-și țină copii în casă, amplificând presiunea asupra premierului Scott Morison pentru a aborda problema schimbărilor climatice.

Autoritățile i-au avertizat pe cei care locuiesc la o distanță de circa 50 de kilometri nord de Ballarat, al treilea cel mai mare oraș din Australia, că este prea târziu pentru a mai fi evacuați în siguranță.

„Sunteți în pericol, faceți tot ce depinde de voi pentru a vă proteja. Este prea târziu pentru a pleca. Cea mai sigură variantă este să vă adăpostiți îmediat în locuințe”, le-au transmis autoritățile localnicilor din această zonă.

Incendiile din mai multe state au pus în pericol viața a mii de oameni, cel puțin patru persoane au decedat, aproximativ 1 milion de hectare de terenuri agricol și pădure au ars, iar peste 400 de locuințe au fost distruse.