Forțele iraniene aflate în Siria au lansat miercuri seară aproximativ 20 de rachete spre poziții militare israeliene din zona Platoului Golan, au anunțat autoritățile de la Tel Aviv, precizând că unele proiectile au fost interceptate de apărarea antiaeriană. Imediat s-a declanşat riposta prin bombardamente aviatice.

 

Autorităţile israeliene au atribuit atacul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene. Atacul cu rachete a vizat o zonă din Israel aflată în apropierea frontierei cu Siria.

„Au fost lansate aproximativ 20 de proiectile, iar câteva au fost interceptate", a anunţat colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene. „Apreciem că pagubele cauzate poziţiilor israeliene sunt limitate," a precizat oficialul, care a adăugat că forţele israeliene au ripostat imediat.

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Apărării, a declarat, ieri, că Israelul a lovit aproape toată infrastructura Iranului din Siria în cadrul atacului lansat joi, avertizând Teheranul că va suporta consecințele pentru acțiunile împotriva Israelului.

„Iranul este într-o căutare permanentă de a crea noi fronturi și de a duce lupte prin proxi. Am lovit aproape întreagă infrastructura iraniană din Siria”, a declarat Liberman, adăugând că Teheranul trebuie să înțeleagă că vor exista consecințe pentru acțiunile sale.

„Acțiunile lor nu se îndreaptă numai împotriva Israelului. Îi vedem pe iranieni că efectuează operațiuni în Yemen, în Irak, în Liban, precum și în Africa. Iranul este singura țară care reprezintă extremismul nu numai ideologic, ci și prin acțiuni. Ei sunt dispuși să-și sacrifice poporul pentru viitorul acestei ideologii radicale”, a adăugat oficialul israelian.

În replică la un atac atribuit forțelor iraniene din Siria, armata israeliană a atacat joi dimineață numeroase obiective militare din Siria, inclusiv sisteme antiaeriene, radare și un depozit de muniție. Armata israeliană a ridicat marţi nivelul de alertă în regiunea Golan, mobilizând sisteme antiaeriene şi pregătind adăposturile antibombardament. Într-un mesaj adresat autorităţilor locale, armata israeliană a explicat că decizia a fost luată din cauza „activităţilor militare anormale ale forţelor iraniene din Siria".

 

„Au dreptul la auto-apărare”

Partea israeliană a informat Rusia înainte să efectueze atacuri care au vizat obliective militare din Siria, ca răspuns la atacul cu rachete. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele antiaeriene din Siria au doborât peste jumătate dintre rachetele lansate de Israel. Potrivit Moscovei, Israelul a atacat cu 28 de avioane F-15 şi F-16 şi a lansat 60 de rachete „aer-sol”, plus alte 10 rachete „sol-sol” asupra infrastructirii iraniene din Siria. Forțele israeliene au bombardat și câteva obiective din regiunea siriană Quneitra, aflată la frontiera cu Israelul.

Casa Albă a condamnat atacul cu rachete lansat de Iran împotriva Israelului, SUA susținând dreptul israelienlilor la auto-apărare, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders.

„Casa Albă condamnă atacul cu rachete din Siria împotriva cetățenilor israelieni. Dislocarea în Siria a rachetelor ofensive și a altor sisteme îndreptate împotriva Israelului este inacceptabilă și reprezintă un element periculos pentru întreg Orientul Mijlociu. Susținem dreptul Israelului la auto-apărare”, a transmis Sarah Sanders.

Guvernul din Bahrain consideră că Israelul are dreptul de a se apăra, după ce armata israeliană a ripostat în Siria la atacuri cu rachete iraniene, informează site-ul agenţiei Associated Press.

În contextul în care Iranul foloseşte efective militare şi armament pentru destabilizarea regiunii, „orice ţară, inclusiv Israelul, are dreptul de a se apăra, distrugând sursele de risc", a declarat Khalid bin Ahmed Al Khalifa, ministrul de Externe din Bahrain.