Șeful Statului Major iranian a spus duminică, după ce peste 300 de drone și rachete au fost trase asupra Israelului, 99% din ele fiind interceptate, că atacul s-a încheiat și forțele iraniene vor răspunde „dacă Israelul ne țintește interesele”.

Șeful Statului Major iranian, generalul Mohammad Bagheri, a declarat: „Atacul nostru s-a încheiat și nu dorim să-l continuăm, dar vom răspunde cu forță dacă Israelul ne țintește interesele”.

Pe de altă parte, avertizează SUA să nu participe la un atac împotriva Iranului.

„Dacă Washingtonul participă la vreun atac împotriva noastră, îi vom ținti bazele din regiune și nu va fi în siguranță”, spune șeful Statului Major iranian.

Comandantul Gărzilor Revoluționare Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Până duminică dimineață, oficialii israelieni nu luaseră nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, în timp ce un oficial declara că orice răspuns potențial va fi discutat la o ședință a cabinetului de război.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a făcut un bilanț după atacul asupra Israelului de către Iran. El a spus că peste 300 de drone și rachete au fost trase asupra Israelului de către Iran în cursul nopții, dintre care 99% au fost interceptate.

Nu au fost raportate victime, dar o fetiță de 10 ani a fost rănită de șrapnel, a precizat Hagari.

El a adăugat că unele dintre lansări au fost efectuate din Irak și Yemen, pe lângă Iran.

El a continuat să spună că situația este încă în desfășurare și că avioanele patrulează cerul.

„Vom face tot ceea ce este necesar”, a mai spus Hagari.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au condamnat atacul Iranului asupra Israelului. Și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis că România este alături de poporul israelian.

Ursula von der Leyen a scris pe X că atacul a fost unul „nejustificat”.

„Condamn ferm atacul flagrant și nejustificat al Iranului asupra Israelului. Și fac apel la Iran și împuterniciții săi să înceteze imediat aceste atacuri. Toți actorii trebuie acum să se abțină de la o escaladare ulterioară și să lucreze pentru a restabili stabilitatea în regiune”, spune von der Leyen.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus că România condamnă atacul Iranului.

„România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, scrie Nicolae Ciucă pe Facebook.