Iranul va reporni unele părți ale programului său nuclear, în replică la retragerea SUA din Acordul atomic, însă regimul de la Teheran nu intenționează să renunțe complet la această înțelegere, informează site-ul de știri Ynet.

Potrivit unei surse apropiate comisiei oficiale care se ocupă cu gestionarea Acordului nuclear, președintele iranian Hassan Rouhani va anunțat că Teheranul va reduce unele din angajamentele sale „minore și generale” incluse în acord. Anunțul președintelui de la Teheran urmând să fie făcut pe data de 8 mai, la exact un an după ce Donald Trump, liderul de la Casa Albă, a transmis că SUA se retrag din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Ulterior, Administrația Trump a început să reimpună sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor de petrol, un sector cheie al economiei iraniene. Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înțelegerea și au încercat să convingă Iranul să nu renunțe la acord, în pofida măsurilor punitive americane.

„Ca reacție la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear și a promisiunilor rele din partea țărilor europene privind îndeplinirea obligațiilor lor, Republica Islamică Iran va relua o parte din activitățile nucleare care au fost oprite în cadrul acordului nuclear”, a declarat o sursă citată de agenția IRIB. De asemena, agenția semi-oficială iraniană ISNA a relatat că regimul de la Teheran va anunța „acțiuni reciproce” la retragerea SUA din Acordul nuclear. Unii lideri europeni au fost informați neoficial de decizia Iranului, au mai declarat surse citate de presa iraniană. Președinția de la Teheran nu a confirmat informațiile în acest sens.

Pe fondul intensificării tensiunilor dintre Washington și Teheran, consilierul prezidențial american pentru Securitate naţională, John Bolton, a declarat recent că Administrația Trump a suplimentat forțele SUA din Orientul Mijlociu ca reacție la „indicii și avertismente” dinspre Iran și pentru a arăta că Statele Unite vor răspunde oricărui atac. „Statele Unite nu caută război cu regimul iranian, dar suntem pe deplin pregătiți să răspundem oricărui atac”, a afirmat Bolton.