Aproximativ 55% din clădirile din Fâşia Gaza, în cea mai mare parte imobile de locuit, au fost avariate sau distruse ca urmare a războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat luni ONU, pe baza imaginilor din satelit, informează AFP.

 

„Un total de 137.297 de structuri, adică aproximativ 55% din construcţiile din Fâşia Gaza au fost afectate", a explicat Centrul de sateliţi al ONU, UNOSAT, pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter). Această estimare se bazează pe imagini din satelit colectate în data de 3 mai şi care au fost comparate cu alte imagini realizate începând cu mai 2023, inclusiv în 15 octombrie trecut, la câteva zile după începerea războiului.

„Conform analizei noastre, am identificat 36.591 de structuri distruse, 16.513 de structuri grav avariate, 47.368 moderat avariate şi 36.825 de structuri potenţial avariate", a detaliat UNOSAT.

Aproape toate clădirile vizate (135.142) sunt rezidenţiale, potrivit acestei analize date publicităţii la 31 mai. Conform analizei efectuate de UNOSAT, guvernoratele Deir al-Balah (centrul enclavei) şi Gaza sunt cele care înregistrează cea mai mare creştere a prejudiciilor în raport cu analiza precedentă, de la 1 aprilie. După această dată, 2.613 de noi clădiri au fost avariate în guvernoratul Deir al-Balah şi 2.368 în guvernoratul Gaza (nord).

Municipalitatea Nuseirat, din guvernoratul Deir al-Balah, are cel mai mare număr de structuri avariate suplimentar (1.216) de la ultima analiză, la începutul lunii aprilie.

O analiză realizată de cercetători din SUA a ajuns la proporţii foarte asemănătoare. Potrivit analizelor efectuate de Corey Scher şi Jamon Van Den Hoek în baza imaginilor din satelit, la 21 aprilie, 56,9% dintre clădirile din Fâşia Gaza erau avariate sau distruse, adică 160.000 în total.

Războiul a început la 7 octombrie, când comandouri ale grupării islamiste palestiniene Hamas, infiltrate dinspre Fâşia Gaza, au efectuat un atac fără precedent în comunităţile din sudul Israelului. Atacul s-a soldat cu moartea a 1.190 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Dintre cele 252 de persoane răpite în timpul atacului, 120 sunt în continuare ţinute ostatice în Gaza, dintre care 37 nu ar mai fi în viaţă, potrivit armatei israeliene.

Ca ripostă, Israelul a declarat război grupării Hamas, pe care o consideră drept organizaţie teroristă, la fel ca SUA şi Uniunea Europeană. Armata israeliană a lansat o ofensivă în Fâşia Gaza, care a făcut până în prezent 36 479 de victime, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas, aflat la conducere în Fâşia Gaza.