Bulversat de cel mai sângeros atac de pe teritoriul său de la crearea sa, Israelul a declarat oficial război Hamas duminică, după ofensiva fără precedent lansată cu o zi în urmă de mişcarea islamistă palestiniană din Gaza, confruntările făcând peste o mie de morţi în total.

Încercând să recâştige controlul după acest atac de amploare - pe uscat, prin aer şi pe mare - în plin Shabbat, sărbătoarea evreiască săptămânală, forţele israeliene au continuat să vâneze duminică membrii Hamas din sudul Israelului şi au continuat loviturile aeriene împotriva ţintelor din Gaza, unde au fost distruse mai multe clădiri.

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, fără a întruni, însă, unanimitatea, au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului în timpul unei întâlniri de urgenţă cu uşile închise.

Mediatori din Qatar au purtat convorbiri telefonice urgente cu oficiali ai Hamas în încercarea de a negocia eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de gruparea militantă şi ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei şi copii palestinieni din închisorile din Israel, a declarat luni o sursă pentru Reuters. Negocierile, pe care Qatarul le conduce în coordonare cu Statele Unite încă de sâmbătă seară, „se derulează pozitiv", a spus sursa, care a fost informată cu privire la discuţii.

Egiptul, mediator tradiţional în negocierile dintre israelieni şi palestinieni, şi-a înmulţit contactele luni, în a treia zi a războiului dintre Israel şi Hamas, pentru „a opri escaladarea", a anunţat preşedinţia de la Cairo, potrivit AFP.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a vorbit luni cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care a recunoscut recent statul Israel. Cu o zi înainte, el a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, stat care are în responsabilitate locurile sfinte din Ierusalim şi este una dintre primele două ţări arabe, împreună cu Egiptul, ce au stabilit relaţii cu Israelul, punând capăt stării de război vechi de zeci de ani cu acest stat vecin.