Israelul a intrat marţi într-o criză deschisă cu ONU, solicitând inclusiv demisia secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunţat că Israelul va refuza să mai emită vize reprezentanţilor Naţiunilor Unite.

 

În discursul său rostit în Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU a denunţat „încălcări clare" ale dreptului umanitar în Gaza şi a cerut „imediat o încetare umanitară a focului". Guterres a mai spus că este „important să recunoaştem că atacurile Hamas nu au avut loc din senin. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupaţie sufocantă".

„Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?", a reacţionat ministrul israelian de externe, Eli Cohen, denunţând „discursul şocant" al lui Antonio Guterres, pe care l-a acuzat că este „înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele" Hamas.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunţat miercuri că Israelul va refuza să mai emită vize reprezentanţilor Naţiunilor Unite în urma declaraţiilor secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres, transmite EFE.

Erdan a menţionat că Israelul a început deja să adopte această politică şi că a refuzat să acorde viză Coordonatorului ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths.

„A sosit momentul să le dăm o lecţie" înalţilor oficiali ai ONU, a spus Erdan miercuri, într-un interviu acordat radioului armatei israeliene.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au informat la primele ore ale dimineţii de miercuri că au atacat poziţii ale armatei siriene, ca represalii la lansarea de rachete din ţara arabă către teritoriul israelian. "Ca răspuns la lansările de rachete de marţi dinspre Siria către Israel, avioane de luptă ale IDF au atacat infrastructura militară şi lansatoarele de rachetă aparţinând armatei siriene", a anunţat IDF pe contul său de X.

Totodată, Pentagonul a confirmat marţi că, începând din 17 octombrie, forţele americane şi de coaliţie au fost ţinta a 10 atacuri în Irak şi a trei în Siria din partea unor grupuri susţinute de Iran. Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a confirmat aceste atacuri într-o conferinţă de presă în care nu a dorit să intre în detalii, din raţiuni de securitate.

 

Ayatollahul Khamenei dă vina pe SUA

Ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Iranului, a acuzat miercuri SUA că „dirijează cumva" operaţiunile efectuate de Israel împotriva Hamas în teritoriul palestinian din Fâşia Gaza, relatează AFP.

„SUA sunt în mod incontestabil complice la crimele" petrecute în Gaza, a declarat ghidul suprem într-un discurs pronunţat la Teheran. Acestea au „pe mâini sângele celor oprimaţi, copii, pacienţi, femei şi alţii", a adăugat el, în cea de-a 19-a zi a războiului între gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi Israel.