Un judecător spaniol a dispus plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzați de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri după autoproclamarea independenței Cataloniei de parlamentul acestei regiuni.

 

Același judecător a decis judecarea în stare de libertate - pe o cauțiune de 50.000 de euro - a unui singur ministru din fostul executiv catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență și a cerut atunci separatiștilor catalani să poarte un dialog cu Madridul.

Hotărârea a fost decisă la finalul audierii premergătoare inculpării liderilor separatiști catalani pentru declarația de independență adoptată vineri de parlamentul regional al Cataloniei.

Ceilalți membri ai executivului catalan destituit ulterior de guvernul spaniol, respectiv fostul premier Carles Puigdemont și patru dintre miniștrii săi, au părăsit Spania.

Prin urmare, Parchetul spaniol a cerut ieri emiterea unui mandat european de arestare pe numele lor și transmiterea acestuia către Belgia, țara unde Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată. Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a declarat că va încerca să evite arestarea acestuia în cazul în care un tribunal spaniol va emite un ordin de reținere.

Parchetul spaniol a cerut tot ieri emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului premier catalan Carles Puigdemont și a patru dintre foștii săi miniștri, după ce ei nu s-au prezentat la audieri. Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia, țara unde Carles Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată.

Numai 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan s-au prezentat la audieri, cei absenți fiind Antoni Comín (Sănătate), Clara Ponsatí (Învățâmânt), Lluís Puig (Cultură) și Meritxell Serret (Agricultură), pentru aceștia și pentru Puigdemont fiind acum solicitat mandatul european de arestare.