Cele mai importante cinci ziare israeliene şi-au tipărit marţi pagina de deschidere în negru şi cu mesajul „o zi neagră pentru democraţia israeliană", după adoptarea unei legi privind reformarea puterii judecătoreşti prin restrângerea atribuţiilor Curţii Supreme.

Ziarele care şi-au tipărit în negru prima pagină sunt Yediot Ahronot, The Marker, Haaretz, Calcalist şi chiar oficiosul Israel Hayom. Toate cele cinci ziare au inclus acelaşi mesaj cu litere albe. Acest lucru se întâmplă la scurt timp după ce Knessetul (parlamentul) a aprobat luni anularea doctrinei rezonabilităţii, care a permis Curţii Supreme să revizuiască şi să revoce deciziile guvernamentale pe baza faptului dacă sunt rezonabile sau nu.

Aprobarea acestei legi reprezintă primul pas major în reforma judiciară promovată de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, care urmăreşte să acorde mai multă putere executivului în detrimentul justiţiei, a cărei independenţă ar fi profund subminată.

În replică, ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir (de extremă dreapta), a susţinut că nu este vorba despre „un protest popular", ci că primele pagini ale ziarelor au fost cumpărate de „entităţi străine care finanţează manifestaţiile" care „duc o campanie de distrugere a ţării".

Pe parcursul zilei de luni şi până marţi dimineaţa, mii de israelieni au ieşit în stradă în toată ţara pentru a protesta împotriva reformei. Manifestaţia cu cel mai mare număr de participanţi s-a desfăşurat la Tel Aviv, epicentrul protestelor de mai bine de jumătate de an, unde manifestanţii au blocat o autostradă centrală şi s-au confruntat cu poliţia timp de câteva ore.

În paralel cu protestele din stradă, Asociaţia Medicilor din Israel a anunţat că va organiza marţi o zi de grevă în semn de protest faţă de reformă, în timpul căreia spitalele şi centrele medicale vor funcţiona limitat.

Această decizie vine după anunţul federaţiei sindicale israeliene, Histadrut, că ia în considerare declanşarea unei greve generale în ţară.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei, Yair Lapid, a anunţat că va face recurs la Curtea Supremă de Justiţie pe tema legii aprobate luni în parlament şi i-a îndemnat pe protestatari „să nu cedeze" pentru că „bătălia nu s-a încheiat".

Netanyahu a apărat luni seară anularea doctrinei rezonabilităţii în cadrul unui discurs televizat, în care a susţinut că aceasta permite „guvernului ales să conducă politica în conformitate cu decizia majorităţii cetăţenilor ţării".

În plus, el a cerut opoziţiei să se aşeze la masa negocierilor pentru a încerca să „ajungă la acorduri" cu privire la aspectele restante ale reformei sale judiciare şi i-a interpelat pe cei peste 10.000 de rezervişti din Armată care şi-au suspendat serviciul în semn de protest.