Premierul din Kosovo a îndemnat trupele conduse de NATO să intervină după ce protestatarii minoritari sârbi au blocat drumurile și bărbați înarmați necunoscuți s-au luptat cu poliția în weekend, pe fondul tensiunilor etnice în creștere în nordul agitat al țării, potrivit CNN.

 

Solicitarea a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc duminică la Pristina. Premierul Albin Kurti a cerut Forței Kosovo (KFOR), o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO, să garanteze „libertatea de mișcare", în timp ce a acuzat „bandele criminale" de blocarea drumurilor.

O pace fragilă a fost menținută în Kosovo de când țara și-a declarat independența față de Serbia, în 2008, după războiul din 1998-1999, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză din Kosovo. Serbia nu recunoaște independența Kosovo.

În ultimele săptămâni, minoritatea sârbă din nordul Kosovo a răspuns prin rezistență violentă la acțiunile întreprinse de Pristina, pe care le consideră antisârbe. Sâmbătă, protestatarii sârbi au blocat drumurile principale după arestarea unui fost polițist sârb. Ulterior, poliția kosovară a fost ținta unor focuri de armă și a ripostat De asemenea, o grenadă paralizantă a fost aruncată asupra unei mașini aparținând EULEX, misiunea Uniunii Europene în Kosovo. Nu s-au înregistrat răniți.

În urma violențelor, UE, Statele Unite și NATO au cerut reținere din partea ambelor părți și au solicitat îndepărtarea baricadelor. Totodată, autoritățile kosovare au amânat până în aprilie alegerile locale care ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă că Belgradul va cere KFOR să permită Serbiei să desfășoare militari și polițiști în Kosovo, dar a recunoscut că nu există nicio șansă ca permisiunea să fie acordată. Duminică, Vucic a spus că Serbia a cerut eliberarea tuturor sârbilor arestați din nordul Kosovo. Vucic a acuzat autoritățile de la Pristina și pe premierul kosovar Kurti că alimentează tensiunile prin „nenumărate mișcări unilaterale".

Belgradul și Pristina poartă discuții la Bruxelles pentru a încerca să normalizeze relațiile.