Kremlinul încearcă să-l intimideze pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, ca să-l descurajeze să revină în Rusia pentru a face campanie, după ce îşi va reveni după otrăvire, a acuzat unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Navalnîi, Leonid Volkov, informează miercuri Reuters.

În timp ce Aleksei Navalnîi, 44 de ani, se află la tratament în Germania, unde a fost transportat după ce şi-a pierdut cunoştinţa în Siberia, în august, echipa sa a constatat că executorii judecătoreşti au îngheţat conturile sale bancare şi titlul de proprietate pe apartament.

Kremlinul l-a acuzat pe Navalnîi că lucrează pentru serviciile de securitate americane, ceea ce a determinat agenţia federală de ştiri a Rusiei să anunţe că Navalnîi ar putea fi vinovat de înaltă trădare.

„Vedem tot felul de intimidări din partea lor: să-i sechestrăm apartamentul... să deschidem anchete pentru trădare de stat", a declarat Leonid Volkov, membru important al echipei lui Navalnîi. „Este clar că toate acestea sunt doar făcături, menite să intimideze", a adăugat el.

Navalnîi a declarat că se va întoarce în Rusia, iar Kremlinul a spus că el este liber să revină, respingând acuzaţia lui Navalnîi conform căreia preşedintele rus Vladimir Putin s-a aflat în spatele otrăvirii sale cu agent neurotoxic Noviciok.

„Până la 20 august noi nu ne puteam imagina că în Rusia modernă Putin poate da ordin ca Navalnîi să fie otrăvit cu Noviciok... Aceasta este o nouă realitate, cu care va trebui să ne obişnuim să trăim", a spus Volkov.

Aleksei Navalnîi se plângea de ani de zile că-i este interzis accesul la mass-media de stat şi este vizat în mod sistematic de anchete penale şi investigaţii fabricate menite să-i submineze activităţile de opoziţie.

Navalnîi rămâne subiectul unei anchete penale în legătură cu „calomnierea" unui veteran din Al Doilea Război Mondial care a salutat reformele constituţionale promovate de Vladimir Putin. Săptămâna trecută, Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat Kremlinului, a anunţat că intenţionează să-l dea în judecată pe Navalnîi pentru calomnie.

Cu toate acestea, Leonid Volkov a declarat că Navalnîi nu are îndoieli în legătură cu revenirea în Rusia. „În mod evident, ei (puterea rusă) nu vor ca el să se întoarcă. Şi tocmai din acest motiv el se va întoarce", a declarat Volkov.