Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas Greenfield, într-o conferință de presă la București.

Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas Greenfield, în timpul unei conferințe de presă la București.

„Atacurile brutale asupra civililor raportate din Bucha, ieri, au șocat comunitatea internațională. La fel ca președintele Biden și secretarul Blinken, și eu am spus că noi credem că membrii forțelor rusești au comis crime de război în Ucraina și credem că Rusia trebuie trasă la răspundere. Eu mă voi întoarce imediat la New York să fac două lucruri: în primul rând mâine dimineață mă voi duce la Consiliul de Securitate și voi răspunde cu fermitate și direct la acțiunile Rusiei. Doi: în strânsă colaborare cu Ucraina și țările europene și cu alți parteneri vom încerca să suspendăm Rusia din Consiliul Drepturilor Omului. Foarte mulți membri au votat să condamne Rusia în ceea ce privește acest război neprovocat. Mesajul meu pentru aceste 143 de țări care au luat poziție împreună este simplu: crimele din Bucha și devastarea care are loc necesită ca cuvintele noastre să fie urmate de acțiune. Nu putem lăsa un stat membru care subminează orice principiu avem noi să continue să fie în Consiliul pentru Drepturile Omului”, a spus Greenfield.

Ea a continaut să spună că Rusia nu ar trebui să fie în acest organism și nu ar trebui să își poată folosi rolul pentru „propaganda” de a spune că au un „interes legitim” pentru ceea ce face în Ucraina.

„Participarea Rusiei la acest Consiliu este o farsă și strică credibilitatea Consiliului și a ONU în general. Și este greșit. De aceea credem că este momentul ca Adunarea Generală a ONU să îi suspende”, a mai spus ambasadorul american la ONU.

Un vot cu o majoritate de două treimi al celor 193 de membri ai Adunării de la New York poate suspenda un stat din Consiliu pentru că a comis în mod constant încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului în perioada în care a fost membru al acestuia, potrivit Sky News.

Linda Thomas Greenfield s-a întâlnit, în timpul vizitei sale în București, cu trei femei refugiate, care i-au spus poveștile vieților lor. Cele trei femei s-au plâns nu de faptul că au pierdut tot, ci de viețile distruse în timpul războiului.