Un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani a dat startul turismului spaţial. Vehicolul spațial al miliardarului de origine britanică Richard Branson a decolat duminică, de pe spaceportul din New Mexico, SUA. Opt oameni au luat parte la această misiune, care a putut fi urmărită în direct.

Unity este nava care a dus primul turist în spaţiu. Alături de Branson au călătorit la limita spațiului cinci specialişti, iar Dave Mackay a fost pilotul principal. Pilotul Mackay are 64 de ani şi înainte de a deveni astronaut a fost pilot al Royal Air Force, pilot de teste şi a primit distincţia Air Force Cross în 1992. Dave Mackay a făcut un test cu VSS Unity în februarie 2019. La bord s-a aflat şi un astronaut, Sirisha Bandla, care este a doua femeie născută în India care ajunge în spaţiu. Singurul turist a fost chiar Richard Branson. Iar înainte de zbor, el a anunţat că începe era turismului spaţial. „Misiunea mea este să transform visul călătoriei spaţiale într-o realitate – pentru nepoţii mei, pentru nepoţii tăi, pentru toată lumea”, a scris miliardarul pe Twitter, înainte de lansarea rachetei.

Unity a fost transportată de avionul purtător VMS Eve și a efectuat un zbor suborbital, la o altitudine de 80 de km. Viteza aparatului este de trei ori viteza sunetului. La înălțimea maximă atinsă, pasagerii au experimentat imponderabilitatea. În timpul transmisiei în direct, Richard Branson le-a transmis felicitări tuturor pentru lansarea reușită, de la bordul avionului care l-a dus către limita spațiului. După ce miliardarul a văzut Pământul pentru câteva minute de la limita spațiului, aparatul de zbor Unity al companiei Virgin Galactic s-a întors pe Pământ, aterizând cu bine pe spaceportul America din New Mexico.

Unity devine astfel nava care duce primul turist în spaţiu. Aşa cum şi-a imaginat Stephen Hawking în urmă cu 5 ani. „Mereu am visat la zborul în spaţiu. Însă pentru mulţi am crezut că este doar atât, un vis. Este speranţa mea că într-o zi viitoarele generaţii vor privi în urmă la eforturile noastre şi vor recunoaşte că prin deschiderea apaţiului am ajutat să schimbăm lumea pentru totdeauna. Vă rog să primiţi nava Unity”, spunea Stephen Hawking.

Stephen Hawking a ales numele navei care va călători spre spaţiu. Până duminică, Unity a efectuat patru lansări. Una dintre ele a fost oprită în ultima clipă. Celelalte au avut succes, ultima chiar în luna mai. Suficient să-l convingă pe Richard Branson, şeful Virgin Galactic, să se urce în navă duminică.