Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a făcut apel miercuri la ruşi să susţină poporul belarus „în lupta sa pentru libertate", în contextul mişcării de contestare a realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

„Propaganda rusă încearcă să distorsioneze la maximum ce se întâmplă în Belarus", a declarat Svetlana Tihanovskaia (centru), în primul său mesaj video adresat direct ruşilor, publicat pe reţeaua socială Telegram. „În nicio etapă aceasta nu a fost o luptă împotriva Rusiei şi sunt convinsă că nici nu va fi”, a adăugat opozanta, refugiată în Lituania, făcând apel la ignorarea „instituţiilor media de propagandă şi a oamenilor politici care afirmă contrariul".

În vârstă de 66 de ani, Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, se confruntă de o lună cu o mişcare de contestare inedită. Protestatarii cer plecarea sa, deoarece el „a pierdut şi a falsificat în totalitate rezultatele" alegerilor prezidenţiale, a insistat Svetlana Tihanovskaia.

„Noi, belaruşii, le suntem extrem de recunoscători ruşilor care susţin poporul belarus în lupta sa pentru libertate", a subliniat ea.

„Să nu lăsăm propaganda să otrăvească relaţiile între popoarele noastre prietene”, a adăugat opozanta. Declaraţia survine la o zi după un interviu acordat de Aleksandr Lukaşenko pentru media publice ruse în care a spus în special că Rusia va cădea la rândul său dacă regimul său se va prăbuşi.

După ce a acuzat Moscova în campania electorală că încearcă să îl înlăture de la putere, Lukaşenko a făcut un viraj de 180 de grade, pledând pentru sprijinul rus în faţa mobilizării de mulţimi fără precedent de la venirea sa la putere în 1994.

Opozanta Maria Kolesnikova (dreapta) este reţinută de autorităţile din Belarus sub suspiciunea de trădare de ţară, în cadrul unei anchete penale asupra unei tentative de a răsturna puterea, a declarat ieri avocatul său.

Kolesnikova a fost răpită pe stradă de bărbaţi mascaţi luni dimineaţă, la Minsk. Marţi, ea şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi forţată să treacă graniţa în Ucraina. Scriitoarea laureată a premiului Nobel Svetlana Alexievici, aliata Mariei Kolesnikova, a acuzat miercuri autorităţile din Belarus că îşi terorizează propriul popor, în contextul în care un alt politician al opoziţiei, Maxim Znak, a fost reţinut de bărbaţi mascaţi în haine civile. Singurul lider al opoziţiei care este încă în liberate este laureata a premiului Nobel. Ieri, ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia, transmite presa din Lituania. Alături de diplomați, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni.