Proiectul de acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de țări europene, în cadrul summitului de duminică din Bruxelles, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

„EU27 a aprobat Acordul de Retragere și Declarația Politică privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie”, a transmis Tusk printr-un mesaj postat pe Twitter. Liderii țărilor membre UE au aprobat acordul la mai puțin de o oră de la începutul discuțiilor oficiale din cadrul summitului de la Bruxelles.

Aprobarea acordului vine după mai mult de 18 luni de negocieri între cele două părți. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 29 martie 2019.

Următorul pas este unul dificil pentru premierul britanic Theresa May, deoarece trebuie să obțină aprobarea Parlamentului britanic. Votul în Parlament va avea loc la începutul lunii decembrie, dar aprobarea acestuia este incertă, având în vedere că reprezentanții mai multor partide politice și-au manifestat dezacordul în ceea ce privește prevederile negociate de premier.

Concluziile summitului de duminică au fost publicate pe site-ul Consiliului European.

„Consiliul European aprobă Acordul de ieșire a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. În consecință, Consiliul European invită Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Europei să ia măsurile necesare pentru a asigura intrarea în vigoare a acordului la data de 30 martie 2019”, se menționează în primul punct al comunicatului.

„Consiliul European aprobă Declarația Politică privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Consiliul European reiterează determinarea Uniunii de a păstra un parteneriat cât de strâns posibil cu Marea Britanie, conform prevederilor din Declarație”, au transmis reprezentanții CE.

De asemenea, în ultimul punct al comunicatului publicat, Consiliul European i-a mulțumit lui Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, „pentru eforturile depuse în procesul de Brexit și pentru menținerea unității UE27 în timpul negocierilor”.

În cadrul summitului din Bruxelles, liderii țărilor din UE și-au manifeste părerea față de două documente: Acordul de ieșire din Uniunea Europeană și o declarație politică privind viitoarele relații dintre Marea Britanie și Blocul comunitar.

Acordul de ieșire a Marii Britanii din UE numără 585 de pagini și stabilește condițiile de Brexit, printre care plătirea unei taxe de 39 de miliarde de lire sterline, drepturile cetățenilor și problema graniței cu Irlanda de Nord.

Înainte de participarea la summit, Theresa May a publicat pe Twitter scrisoarea, prin care cere cetățenilor Marii Britanii „să fie uniți”.

Premierul britanic a transmis că acordul promite „un viitor bun” pentru Marea Britanie și că ieșirea din Uniunea Europeană va fi „un moment de reînnoire și reconciliere pentru țară”.