Liderul ISIS, Abu Hussein al-Qurashi, a murit după ce a detonat o vestă sinucigașă în timpul unui raid al forțelor speciale turcești în nord-vestul Siriei. Acesta a refuzat să se predea, a declarat un înalt oficial turc din domeniul securității, citat de Reuters.

Al treilea lider ISIS care moare prin detonarea unei veste explozive în timpul unui raid din 2019 până în prezent, Qurashi lasă în urmă o organizație care a condus cândva milioane de oameni prin intermediul controlului asupra unei treimi din Irak și Siria, dar care acum a fost forțată să se ascundă.

În raidul de patru ore, condus de Organizația Națională de Informații din Turcia (MIT), forțele speciale au trecut prin explozia unui gard perimetral, a ușii din spate și a pereților ascunzătorii sale într-o clădire cu două etaje din apropierea orașului Jandaris, a declarat oficialul de securitate.

Două surse de securitate siriene au declarat că grupurile armate siriene susținute de Turcia au stabilit un perimetru în jurul zonei, în timp ce forțele speciale turcești, despre care una dintre surse a declarat că au intrat mai devreme în Siria cu vehicule blindate, au făcut un raid în casă.

MIT a refuzat să comenteze pentru acest raport. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat duminică faptul că Qurashi „a fost neutralizat” ca parte a operațiunii forțelor de informații. Imaginile de la fața locului furnizate de oficialul de securitate au arătat o clădire cu acoperiș roșu, cu majoritatea pereților de la parterul acesteia aruncați în aer.

Resturi de metal și de blocuri de zgură zăceau împrăștiate pe o curte pavată cu o mică fântână și pe solul roșu cărămiziu al unui câmp adiacent plantat cu măslini.

MIT, despre care sursa turcă a declarat că îl urmărea pe Qurashi de mult timp, a efectuat operațiunea secretă după ce a stabilit că acesta se va muta în curând, a declarat oficialul, adăugând că Qurashi și-a detonat vesta sinucigașă când și-a dat seama că va fi capturat. Au existat apeluri pentru ca Qurashi să se predea, dar nu a primit niciun răspuns, a spus sursa.

La fel ca predecesorul său, Qurashi nu a ținut niciodată un discurs public, un indicator al cât de mult a scăzut raza de acțiune a grupării de când fostul lider Abu Bakr al-Baghdadi a urcat pe amvonul unei moschei aglomerate din Irak în 2014 pentru a-și declara califatul.