Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, care a fost spitalizat duminică în urma unei reacții alergice severe, ar fi putut fi otrăvit cu o substanță chimică necunoscută.

Declaraţia aparţine unui medic care l-a mai tratat în trecut pe politicianul rus, informează agenția de știri Reuters. Doctorul Anastasia Vasilyeva, care a reușit să vorbească succint cu Navalnîi și l-a examinat de la distanță pe acesta, a afirmat că nu se poate exclude otrăvirea politicianului.

„Nu putem exclude faptul că leziunile toxice ale pielii și membranelor mucoase de o substanță chimică necunoscută a fost provocată cu ajutorul unui «terț»", a scris Anastasia Vasilyeva pe Facebook. Vasilyeva, care a precizat că Navalnîi prezintă o eczemă la nivelul părții superioare a corpului, leziunii ale pielii și secreții oculare, a solicitat prelevarea unor mostre de piele și păr de la politicianul rus pentru teste toxicologic. Ea a mai afirmat că este suspect faptul că nu i-a fost permis să-l examineze în mod adecvat pe Navalnîi. Pe de altă parte, un doctor de la spitalul unde a fost internat Navalnîi a declarat că pacientul a fost diagnosticat cu urticarie și se simte mai bine. Kira Yamiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a transmis pe Twitter, că acesta a fost spitalizat duminică dimineața în urma unei reacții alergice severe, precizând că politicianul nu a mai suferit o astfel de reacție în trecut.

„Este într-adevăr o otrăvire cu o substanţă chimică necunoscută", a declarat şi avocata Olga Mihailova ziariştilor, în faţa spitalului. „Care anume, unde s-a întâmplat, ce este? Nimeni nu poate spune. Încă nu s-a stabilit", a adăugat ea. Avocata a precizat că lui Navalnîi i-au fost cel mai mult afectaţi ochii şi că se va solicita eliberarea lui din motive medicale. Navalnîi a primit miercuri o sentință de 30 de zile în închisoare după ce a cerut organizarea unor proteste neautorizate față de excluderea unor candidați ai opoziției din alegerile parlamentare.

Aseară, agenţiile de presă au anunţat că Alexei Navalnîi a fost externat din spital. Oponentul lui Putin a fost reținut săptămâna trecută, fiind condamnat la 30 de zile de arest pentru cererea organizării unor proteste neautorizate, asatfel că el se va întoarce în închisoare.

Uniunea Europeană a criticat folosirea forței împotriva protestatarilor, afirmând că aceste acțiuni au subminat „libertatea fundamentală de exprimare, asociere și întrunire".