Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost eliberat ieri din închisoare, după ce și-a ispășit pedeapsa de 20 de zile pentru organizarea unui protest neautorizat, relatează Reuters.

 

Avocatul în vârstă de 41 de ani a declarat că este „pregătit să revină imediat la muncă” și va participa la o întrunire politică în orașul Astrahan, aflat în sudul Rusiei.

„Am ieșit. Timp de 20 de zile am citit 20 de cărți, am învățat câteva cuvinte în kârgâză, am băut 80 de litri de ceai și am ascultat aceeași melodie la radio de 60 de ori”, a transmis Navalnîi prin intermediul contului de Instagram.

Imediat după eliberarea lui Alexei Navalnîi, un banner uriaș a fost afișat pe un pod din apropierea Kremlinului, cu un manifest pentru susținerea lui Navalnîi în demersul de înlăturare a președintelui Vladimir Putin.

Alexei Navalnîi vrea să candideze la președinția țării, deși comisia electorală centrală din Rusia l-a declarat ineligibil din cauza unei condamnări la închisoare. Opoziția rusă susține că decizia este motivată politic, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că sentința din 2014 privind fraude comise de către Navalnîi a fost „arbitrară și vădit nejustificată”.

Navalnîi a mai fost încarcerat de două ori în acest an, câte 15 și 25 de zile, după ce a organizat mitinguri și proteste împotriva corupției de la nivel guvernamental.

Activiștii de opoziție din Rusia se declară îngrijorați înaintea alegerilor prezidențiale din martie 2018 și acuză autoritățile că privesc nepăsătoare la incidentele violente.