Londra a anunţat că l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez, la o zi după ce trei bărbaţi acuzaţi că au colaborat cu serviciile de informaţii din Hong Kong au compărut în faţa justiţiei britanice, informează AFP.

Ministerul Afacerilor Externe britanic a fost „fără echivoc" în privinţa faptului că recentul comportament al Chinei „nu este acceptabil", evocând atacuri cibernetice, spionaj şi promiterea de recompense pentru urmărirea militanţilor pro-democraţie în Hong Kong, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Arestaţi la începutul lunii mai, suspecţii Chi Leung (Peter) Wai, 38 de ani, Matthew Trickett, 37 de ani, şi Chung Biu Yuen, 63 de ani, au fost eliberaţi sub control judiciar după ce au compărut luni la tribunalul Westminster din Londra.

Chung Biu Yuen este un înalt responsabil al Agenţiei pentru comerţ şi economie a Hong Kongului (ETO) la Londra, potrivit guvernului din insulă, fostă colonie britanică înainte de a fi retrocedată Chinei în 1997. Cei trei au fost inculpaţi pentru că au ajutat serviciile de informaţii din Hong Kong, precum şi pentru ingerinţă externă, în virtutea legii britanice asupra securităţii naţionale. De asemenea, ei sunt acuzaţi că au adunat informaţii, au întreprins acţiuni de supraveghere „susceptibile să ajute material un serviciu de informaţii extern în acţiunile acestuia legate de Regatul Unit", în perioada 20 decembrie 2023 - 2 mai 2024. Ei au fost inculpaţi şi pentru că au forţat intrarea într-o locuinţă, pe 1 mai anul trecut.

Regatul Unit a denunţat de mai multe ori reprimarea mişcării în favoarea democraţiei în fosta sa colonie, mai multe personalităţi ale acestei mişcări găsind refugiu pe teritoriul britanic.

În iulie 2023, Londra a protestat ferm împotriva mandatelor de arestare şi a promisiunilor cu recompense menite să ducă la prinderea militanţilor pro-democraţie care au fugit din Hong Kong.

Şeful executivului hongkonghez, John Lee, a apărat marţi ETO. „Orice tentativă de acuzaţie nejustificată împotriva guvernului (din Hong Kong) este inacceptabilă", a declarat el.

Lee a acuzat luni Regatul Unit că „a inventat acuzaţii, a arestat arbitrar cetăţeni chinezi şi a calomniat guvernul Hong Kong-ului". El a declarat marţi că a cerut precizări asupra acestui caz de la consulatul britanic în Hong Kong şi că aşteaptă un răspuns.