Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o convorbire în weekend cu ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, referitor la criza migranților de la frontiera dintre Polonia și Belarus, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul de Stat american.

 

În cadrul discuției, oficialul SUA a oferit asigurări Varșoviei privind solidaritatea Statelor Unite „în fața campaniei hibride a lui Lukașenko”. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a precizat că Antony Blinken și-a exprimat „profundă recunoștință pentru sprijinul activ al Poloniei pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

„Secretarul Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru Polonia în fața exploatării cinice de către regimul Lukașenko a migranților vulnerabili. Acțiunile regimului Lukașenko amenință securitatea, generează diviziune și urmăresc să distragă atenția de la activitățile Rusiei la granița cu Ucraina. Secretarul Blinken și ministrul de externe Rau au condamnat ferm instrumentalizarea migranților vulnerabili și au cerut lui Lukashenko să abordeze cauzele fundamentale ale sancțiunilor impuse de Occident – negarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru poporul belarus”, a mai transmis Departamentul de Stat al SUA.

Secretarul și-a exprimat, de asemenea, aprecierea profundă pentru „sprijinul vocal al Poloniei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Statele Unite, Polonia și alți Aliați și parteneri sunt uniți în a impune costuri semnificative Moscovei pentru agresiunea militară și activitățile maligne din regiune”, mai precizează guvernul american.

Totodată, Blinken a scris într-o postare pe Twitter în legătură cu „campania hibridă a lui Lukașenko”, susținând că tot ceea ce se întâmplă în prezent cu migranții de la granița dintre Belarus și Polonia are obiectivul de a distrage atenția de la activitățile Moscovei la frontiera cu Ucraina.

„Am vorbit ieri cu ministrul polonez de externe Rau pentru a ne reafirma solidaritatea în fața campaniei hibride a lui Lukashenko la granița dintre Polonia și Belarus, care urmărește să amenințe securitatea, să semene diviziunea și să distragă atenția de la activitățile Rusiei la granița cu Ucraina”, se arată în postarea secretarului de stat american.