Luptele violente continuă în estul și sudul Ucrainei, iar autoritățile ucrainene anunță că sunt numeroase victime și distrugeri ale infrastructurii. Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina „pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea”.

 

Regiunea Donețk continuă să fie scena unor lupte grele. Luni, armata ucraineană a declarat că forțele rusești încearcă să avanseze spre Lyman, Bakhmut și Avdiivka. Cel puțin o persoană a fost ucisă în orașul Krasnohorivka, a anunțat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, potrivit CNN. Asupra regiunii Herson, rușii au lansat 42 de atacuri în ultimele 24 de ore, au declarat luni reprezentanții administrației militare.

„Inamicul a atacat așezările civile din regiune cu artilerie, MLRS, mortiere, tancuri și vehicule de luptă de infanterie", a precizat administrația militară.

Cel puțin trei persoane din orașul Herson au fost ucise duminică în timpul bombardamentelor rusești. De asemenea, cel puțin o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite duminică în orașul Harkov, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiune. În atac a fost folosită o rachetă.

„Racheta a lovit o clădire rezidențială cu patru etaje din cartierul Kyivsky. Etajele superioare și acoperișul clădirii au fost distruse și a izbucnit un incendiu de proporții", a spus Syniehubov.

Kupiansk, Vovchansk, Strilecha, Dvorichna și alte orașe au fost sub focul inamicului, a adăugat Syniehubov, fiind avariate case și magazine. În Kupiansk, un bărbat de 41 de ani a fost rănit în urma bombardamentelor inamice, a precizat el.

În regiunea Zaporojia situația este relativ stabilă, deoarece forțele rusești se concentrează pe menținerea teritoriilor ocupate, a anunțat luni administrația militară din zonă. Bombardamentele rusești au avariat clădiri rezidențiale în diferite părți ale regiunii, a precizat poliția regională.

 

Mişcări de trupe ruseşti

Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit, potrivit agenţiei de Interfax, preluată de Reuters.

Autorităţile locale susţin că regiunea a fost lovită repetat de obuze ucrainene după declanşarea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Unele dintre trupele ruse au intrat în Ucraina din regiunea Kursk, deşi zonele din nord-estul ţării pe care acestea le-au ocupat au fost recucerite între timp de forţele Kievului.

Starovoit a declarat la o întâlnire a administraţiei regionale că un contingent solid format din personal al forţelor armate, gărzi de frontieră şi angajaţi ai agenţiilor statului a fost înfiinţat la Kursk, dar că "este necesar să se furnizeze sprijin complet pentru primirea, desfăşurarea şi instalarea unor forţe suplimentare".

Kievul a avertizat în mod repetat că Rusia ar putea face o nouă încercare de a ocupa părţi din nord-estul Ucrainei, atrăgând atenţia asupra activităţii militare comune în creştere în Belarus, stat aliat cu Rusia şi punctul de plecare în februarie a uneia dintre direcţiile de invazie, la circa 200 km de provincia Kursk.