Zeci de mii de francezi au ieşit în stradă luni, de Ziua internaţională a muncii, în numeroase oraşe mai mari şi mai mici pentru noi proteste împotriva reformei pensiilor, relatează dpa.

Sindicatele au convocat peste 300 de mitinguri, care au început încă de dimineaţă, iar autorităţile se aşteptau la între 500.000 şi 650.000 de participanţi. Doar la Paris se aştepta participarea a 100.000 de manifestanţi. În ultimii ani, de 1 mai între 100.000 şi 160.000 de francezi au luat parte la manifestaţii în Franţa.

Grevele împotriva controversatei reforme a pensiilor au continuat pe parcursul weekendului, perturbând traficul aerian.

Zeci de persoane au fost reţinute la Paris. Un agent de poliţie a fost rănit după ce a fost atacat de protestatari cu o sticlă incendiară în centrul Parisului, au declarat surse citate de postul BFMTV. Autorităţile au reţinut aproximativ 40 de manifestanţi violenţi în capitala Franţei. Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au fost raportate şi în oraşul Lyon. Au fost avariate numeroase vehicule, iar mai multe magazine au fost devastate.

Marine Le Pen, unul dintre liderii formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), a criticat dur atitudinea preşedintelui Emmanuel Macron. „Voia o ţară în mişcare, dar a adus ţara în pană. Foarte rar, un preşedinte a fost atât de însingurat, deconectat şi asediat, dar este încă arogant. Foarte rar, un guvern a fost atât de fantomatic şi de vulnerabil”, a afirmat Marine Le Pen.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promulgat la mijlocul lunii aprilie legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani, după validarea ei de către Consiliul constituţional. După decizia Consiliului constituţional, sindicatele franceze i-au cerut „în mod solemn” preşedintelui Macron să „nu promulge legea”, solicitare ignorată de şeful statului francez.

Separat, Consiliul constituţional a respins o propunere a opoziţiei de a organiza un referendum asupra reformei pensiilor. O nouă cerere pentru referendum a fost depusă şi ar urma să fie analizată de Consiliu la începutul acestei luni.