Filipine a cerut Naţiunilor Unite recunoaşterea drepturilor sale suverane asupra unui platou continental în largul coastelor sale din Marea Chinei de Sud, o zonă maritimă revendicată de Beijing şi Manila, relatează AFP.

 

În ultimele luni, tensiunile dintre Manila şi Beijing au atins cote fără precedent, iar incidentele s-au înmulţit.

Acest anunţ a fost făcut într-un moment în care China a dezvăluit sâmbătă o serie de reguli care autorizează paza sa de coastă să plaseze străini în arest fără proces în Marea Chinei de Sud, pentru o perioadă până la 60 de zile.

Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, în ciuda pretenţiilor rivale emise de Filipine, Vietnam sau Malaezia, ignorând o hotărâre internaţională din 2016 în defavoarea sa.

„Astăzi, ne asigurăm viitorul manifestându-ne dreptul nostru exclusiv de a explora şi exploata resursele naturale din zona noastră de competenţă ECS" (extended continental shelf), a declarat într-un comunicat Marshall Louis Alferez, secretar adjunct al Ministerului filipinez de Externe, responsabil pentru ocean şi afaceri maritime.

În cererea sa depusă sâmbătă, Manila revendică dreptul „de a stabili limitele exterioare ale platoului său continental" până la 648 de kilometri în largul insulei vestice Palawan, maximul permis de Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS).

„Fundul mării şi subsolul care se întind de la arhipelagul nostru până la limita maximă autorizată de UNCLOS conţin importante resurse potenţiale de care vor beneficia naţiunea noastră şi poporul nostru pentru generaţiile viitoare", a adăugat Alferez.

La rândul său, China, pentru a-şi consolida pretenţiile teritoriale, desfăşoară vase şi ambarcaţiuni rapide pentru a patrula apele şi recifele din Marea Chinei de Sud şi a construit insule artificiale pe care le-a militarizat în apele apropiate de Filipine.

Navele pazei de coastă chineze au folosit tunuri cu apă în mai multe rânduri, avariind mai multe nave filipineze şi rănind membrii echipajului.

Contactată de AFP, ambasada Chinei la Manila nu a răspuns imediat.

Manila a declarat că cererea sa de extindere a platformei continentale intervine după mai bine de 15 ani de cercetări ştiinţifice în Marea Filipinelor de Vest, cum este numită local.

Această zonă include apele din Marea Chinei de Sud care fac parte din zona economică exclusivă (ZEE) a Filipinelor.

În 2012, Naţiunile Unite au recunoscut drepturile economice exclusive ale Filipinelor asupra Benham Rise, o creastă vulcanică de lângă coasta sa de est, ca parte a platoului său continental.