Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă, iar comisarul militar din regiunea rusă Khabarovsk a fost înlăturat, în cel mai recent eșec al înrolării haotice a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, scrie Reuters.

Pe câmpul de luptă, Putin a suferit un eșec usturător duminică, când forțele ucrainene au revendicat controlul total al centrului logistic din estul Rusiei, Lyman, cea mai importantă victorie din ultimele săptămâni.

Prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, după ce forțele sale au suferit înfrângeri majore pe câmpul de luptă din Ucraina, a dus la o nemulțumire generalizată și a forțat mii de oameni să fugă în străinătate. Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că mai multe mii de bărbați s-au prezentat pentru înrolare în 10 zile, dar mulți dintre ei nu erau eligibili.

"Aproximativ jumătate dintre ei s-au întors acasă, deoarece nu îndeplineau criteriile de selecție pentru a intra în serviciul militar", a declarat Degtyarev într-o postare video pe aplicația de mesagerie Telegram. El a precizat că comisarul militar al regiunii a fost înlăturat, dar că demiterea sa nu va afecta mobilizarea. Mobilizarea a fost anunțată ca înrolându-i pe cei cu experiență militară, dar de multe ori a părut să nu țină cont de dosarele de serviciu, de sănătate, de statutul de student și chiar de vârstă. Cucerirea orașului Lyman de către forțele ucrainene pregătește terenul pentru alte progrese menite să reducă la o singură rută liniile de aprovizionare a trupelor ruse. Cu câteva zile mai devreme, Putin a proclamat anexarea a patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina, o zonă care include Lyman. Kievul și Occidentul au condamnat proclamarea ca fiind o farsă ilegitimă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că capturarea orașului, unde sâmbătă au fost arborate steaguri ucrainene pe clădirile civice, a demonstrat că Ucraina este capabilă să disloce forțele rusești și a arătat impactul pe care îl are asupra conflictului desfășurarea de către Ucraina a armelor occidentale avansate. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că succesul soldaților ucraineni nu se limitează la Lyman, iar secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat că Washingtonul este "foarte încurajat" de câștigurile ucrainene.