Ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a difuzat joi dimineaţa o înregistrare video pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim cu un mesaj sfidător atât pentru premierul Benjamin Netanyahu, cât şi pentru organizaţia islamistă Hamas.

 

„Am venit în cel mai important loc al poporului evreu pentru a mă ruga pentru ostatici, pentru întoarcerea lor acasă, dar nu printr-un acord de capitulare. Fără renunţări", a spus Ben Gvir, colonist în teritoriile palestiniene ocupate de Israel, obişnuit cu provocările.

Esplanada Moscheilor din estul Ierusalimului - parte a oraşului ocupată şi anexată de Israel - este al treilea loc sfânt al Islamului; moscheea Al-Aqsa este construită în locul numit de evrei Muntele Templului, care pentru aceştia este cel mai sacru loc, deşi rabinii interzic în prezent credincioşilor mozaici să meargă acolo, deoarece ar încălca astfel anumite reguli privind puritatea. Obiectivul respectiv este una din cele mai importante mize ale conflictului israeliano-palestinian, reaminteşte AFP.

Ben Gvir a mers de mai multe ori acolo din decembrie 2022, când a intrat în guvernul de coaliţie condus de Netanyahu. Palestinienii consideră că astfel de vizite constituie sacrilegii, iar unele state - că sunt gesturi provocatoare care pot alimenta tensiunile.

Familiile ostaticilor israelieni luaţi de Hamas şi alte grupări islamiste palestiniene din Fâşia Gaza fac presiuni asupra prim-ministrului pentru încheierea unui armistiţiu, în timp ce Ben Gvir îi cere lui Netanyahu să nu cedeze; fără sprijinul ministrului, guvernul nu ar mai dispune de majoritatea parlamentară.

„Mă rog şi fac eforturi ca prim-ministrul să aibă forţa de a nu renunţa şi să meargă până la capăt, intensificând presiunile militare, lipsindu-i (pe palestinienii din Gaza - n. red.) de carburanţi, şi ca să învingem", a spus Ben Gvir.