Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a cerut populaţiei ruse „să ignore interdicţiile" şi să iasă duminică pe străzile din Moscova şi Sankt-Petersburg pentru a cere încheierea invaziei în Ucraina şi a protesta împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, în calitatea sa de artizan al intervenţiei, transmite EFE.

 

Navalnîi a menţionat în mesajul său că protestele urmau să aibă loc la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Manej din Moscova şi în istoricul centru comercial Gostini Dvor din Sankt-Petersburg. Procuratura generală a Rusiei şi Ministerul de Interne au reiterat în ultimele ore avertismentele adresate populaţiei, de a nu participa la proteste, amintind că riscă pedepse cu închisoarea, demersuri pe care Navalnîi le-a denunţat drept acte de reprimare.

Organizaţia neguvernamentală OVD-Info, specializată în supravegherea protestelor, a anunţat că cel puţin 2.500 de persoane care manifestau împotriva intervenţiei militare ruse în Ucraina au fost arestate duminică în circa 50 de oraşe din Rusia, anunţă AFP.

Potrivit sursei citate, aproape 11.000 de manifestanţi au fost arestaţi în întreaga Rusie de la începerea invaziei asupra Ucrainei, la 24 februarie. În pofida intimidărilor din partea autorităţilor şi a ameninţărilor cu pedepse grele cu închisoarea, acţiuni de protest, relativ limitate, au avut loc zilnic, timp de 10 zile, în mai multe oraşe din ţară.

Poliția a reținut duminică peste 4.300 de persoane la protestele organizate în întreaga Rusie împotriva invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit unui grup independent de monitorizare a protestelor, citat de Reuters. Mii de protestatari au scandat "Nu războiului!" și "Rușine să vă fie!", potrivit unor videoclipuri postate pe rețelele de socializare de activiști ai opoziției și bloggeri. Zeci de protestatari din orașul Ekaterinburg din Urali au fost arătați în timp ce erau reținuți. Un protestatar de acolo a fost filmat în timp ce era bătut de polițiști. O pictură murală din oraș care îl înfățișa pe președintele Vladimir Putin a fost deteriorată.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent imaginile și fotografiile de pe rețelele de socializare. Ministerul de Interne al Rusiei a declarat anterior că poliția a reținut aproximativ 3.500 de persoane, dintre care 1.700 la Moscova, 750 la Sankt Petersburg și 1.061 în alte orașe.

Ministerul de Interne a declarat că 5.200 de persoane au participat la proteste. Grupul de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că a documentat reținerea a cel puțin 4.366 de persoane în 56 de orașe diferite.

Cele mai recente proteste rusești cu un număr similar de arestări au avut loc în ianuarie 2021, când mii de oameni au cerut eliberarea liderului opoziției Alexei Navalny, după ce acesta a fost arestat la întoarcerea din Germania, unde se recuperase după o otrăvire cu un agent neurotoxic. Unele media rusești controlate de stat au difuzat scurte reportaje despre protestele de duminică, dar acestea nu au avut un loc important în buletinele de știri.