Sute de mii de iranieni s-au strâns luni pe străzile Teheranului pentru înmormântarea comandantului militar Qassem Soleimani, ucis săptămâna trecută într-un atac cu dronă de către SUA.

Fiica acestuia a declarat că moartea generalului va aduce o „zi întunecată” pentru Statele Unite, potrivit Reuters.

„Nebunul Trump, să nu crezi că totul s-a terminat cu martiriul tatălui meu”, a spus Zeinab Soleimani într-o adresă difuzată la televiziunea de stat. Președintele SUA, Donald Trump, a ordonat atacul de vineri în care a fost ucis general, care era șeful Forței Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare și arhitectul influenței răspândite a Iranului în Orientul Mijlociu. Iranul a promis să-i răzbune moartea.Mulțimea adunată la Teheran, transmisă în direct la televizor și despre care mass-media de stat au anunţat că ar însuma milioane, a reflectat masele de oameni care s-au adunat în 1989 pentru înmormântarea fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini. Sicriele lui Soleimani şi al liderului miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, care a fost omorât și el în atac, au fost trecute pe deasupra capetelor îndoliate care scandau „Moarte Americii”. Filmările aeriene au arătat mulțimile care umpleau arterele principale și străzile din centrul Teheranului, un spectacol binevenit al unității naționale pentru guvern, după protestele violente din noiembrie.

Soleimani a fost un erou național pentru mulți iranieni, chiar și pentru cei care nu s-au considerat susținători devotați ai liderilor religioşi ai Iranului.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, SUA a amenințat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.