Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru "operaţiunea militară specială" în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el.

În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este "eliberarea" Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit "sub jugul" Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de "datoria lui morală" să-i protejeze pe locuitorii de aici de "neonaziştii" aflaţi la putere la Kiev.

Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui "şantaj nuclear".

"Noi vom utiliza cu siguranţă toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", a afirmat preşedintele rus într-o alocuţiune televizată înregistrată. "Nu este o cacealma!", a avertizat Putin, după ce a acuzat Occidentul că vrea "să distrugă" Rusia.

 

Chemare la proteste în Rusia

Mișcarea rusă antirăzboi „Vesna” (Primăvara) a lansat miercuri un apel la proteste naționale în urma anunțului președintelui Vladimir Putin, care a decretat „mobilizarea parțială”, ce va presupune, potrivit ministrului apărării Serghei Șoigu, chemarea la război a 300.000 de persoane. Activiștii Vesna cer organizarea de proteste în această seară, la ora locală 19.00 (19.00 ora României).

„Vladimir Putin tocmai a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Acest lucru înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului”, spune mesajul. „Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii? Pentru palatul lui Putin?”, întreabă activiștii Vesna. „Acum războiul va ajunge cu adevărat în fiecare casă și în fiecare familie. Autoritățile obișnuiau să spună că doar profesioniștii luptau – și că ei vor câștiga. S-a dovedit că nu vor câștiga – și prizonierii au început să fie recrutați pe front. Și acum s-a anunțat mobilizarea”, continuă mesajul. „Așadar, situația este extrem de gravă. Războiul nu mai este afară – a ajuns în țara noastră, în casele noastre, la cei dragi nouă. Și ei trebuie să moară pentru a îndrepta greșelile regimului lui Putin, care a aruncat Rusia într-un carnaj îngrozitor, în izolare și sărăcie”, spun activiștii.

„Deputații și oficialii care au țipat zilnic despre necesitatea mobilizării vor rămâne în fotoliile lor călduțe. Credem că ei sunt cei care ar trebui mobilizați și trimiși în Ucraina – lăsați-i să moară pentru propriile lor fantezii bolnave, în loc să trimitem la moarte oameni obișnuiți”, spune mesajul Vesna.

„Vesna anunță o acțiune în toată Rusia împotriva mobilizării – vă îndemnăm să ieșiți pe străzile orașelor țării astăzi, la ora 19:00”, mai precizează mesajul. „Acțiunea de protest este doar începutul. Suntem încrezători că decizia de a protesta ar putea fi sfârșitul pentru acest guvern. Țara trebuie să iasă acum. Totul este în mâinile noastre!”, mai spun activiștii Vesna.

După anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan de la Le Monde a postat informația pe contul său de Twitter la câteva ore după discursul lui Vladimir Putin prin care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia.  

Totodată, Sky News notează că prețul biletelor de avion cu plecare din Moscova în zilele următoare a crescut, altele s-au vândut complet după anunțul lui Vladimir Putin. Zborurile Turkish Airlines care se îndreaptă spre orașe precum Istanbul și Belgrad din Moscova se numără printre cele căutate. Marți seară, în jurul miezului nopții, analistul de apărare Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că zborurile pentru astăzi costă 80.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin sub 1.200 de lire sterline. Moscow Times scrie că biletele de avion către Turcia Georgia și Armenia nu au mai fost disponibile la vânzare la câteva minute după anunțul făcut de Vladimir Putin.