Alianţa Nord-Atlantică a atribuit marți Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka, soldat cu inundarea localităţii Nova Kahovka, dar Administraţia de la Moscova acuză Kievul de comiterea unui act de sabotaj asupra unui obiectiv aflat sub controlul forţelor ruse.

 

„Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Este o acţiune care arată o nouă dimensiune, dar care corespunde modului în care (preşedintele Vladimir) Putin conduce acest război”, a afirmat, la rândul său, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Vladimir Leontiev, primarul orăşelului Nova Kahovka, a declarat că cea mai mare parte a localităţii a fost inundată după distrugerea parţială a barajului. Au fost evacuate 300 de locuinţe. Nu este clar dacă există victime.

Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația este sub control.

Energoatom a declarat că atacatorii ruși au aruncat în aer barajul și că nivelul apei din rezervorul Kakhovka a scăzut rapid, reprezentând o „amenințare suplimentară” pentru unitatea ocupată de ruși, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

„Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca stația să primească energie pentru condensatorii turbinei și sistemele de siguranță ale centralei nucleare. În prezent, situația de la centrala ZNPP este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii”, a declarat Energoatom.

Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse.

În acest context, Rusia atribuie Ucrainei atacul, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. „Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev”, a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Administraţia de la Kiev a atribuit atacul Rusiei.

Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Forţele militare ucrainene au intensificat, în ultimele săptămâni, atacurile asupra trupelor de ocupaţie ruse, acţiuni care s-ar putea înscrie în contraofensiva ucraineană.