Ţările NATO operaţionalizează arme nucleare pentru a descuraja un atac al Rusiei. Rusia a ameninţat de mai multe ori Europa cu atacuri nucleare.

 

Ţările NATO pun mai multe arme nucleare în stare de luptă, conform declaraţiei secretarului general al alianţei, Jens Stoltenberg. El a precizat duminică, pentru Telegraph, că statele aliate scot arme nucleare din depozite şi le operaţionalizează pentru luptă, pe rachete şi bombe, pentru a descuraja un atac nuclear, după ultimele ameninţări ale Rusiei.

Şeful NATO nu a oferit detalii despre numărul armelor nucleare care vor fi operaţionalizate şi nici dacă acestea vor fi dislocate în anumite state.

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au arme nucleare dintre ţările aliate. Statele Unite au dislocat bombe nucleare tactice în Europa, în Belgia, Italia, Turcia, Ţările de Jos şi Germania. După ce le-a retras în 2008 din Marea Britanie, Pentagonul va disloca din nou arme nucleare în Baza Aeriană Lakenheath din Suffolk, preciza tot telegraph, la începutul anului.

Bombele americane nucleare tactice gravitaţionale B61-12, care au un randament variabil de până la 50 de kilotone, de peste trei ori puterea armei atomice aruncate asupra Hiroshimei în 1945, sunt dislocate în ţările din Europa.

După ce Rusia a dislocat arme nucleare în Belarus şi a crescut numărul focoaselor nucleare din Kaliningrad la peste 100, preşedintele polonez Andrej Duda a cerut Statelor Unite să disloce arme nucleare şi în Polonia, dar încă nu a primit un răspuns ferm.

Preşedintele Joe Biden a declarat de nenumărate ori că Putin nu glumeşte când ameninţă cu atacuri nucleare. Totodată, conform unui raport al informaţiilor norvegiene, navele ruseşti din Flota Nordică navighează cu arme nucleare tactice la bord, prima dată după 30 de ani.

Kremlinul a apreciat luni că afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre desfăşurarea armelor nucleare ale alianţei, constituie o „escaladare a tensiunilor", după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Peskov a atras atenţia că comentariile lui Stoltenberg par în contradicţie cu comunicatul Conferinţei pentru Ucraina, care consemnează că este inadmisibilă orice ameninţare cu utilizarea armelor nucleare, ca şi folosirea acestora în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Conform Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă americani, Rusia şi SUA sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deţinând împreună circa 88% din armamentul atomic de pe planetă.