Regina Elisabeta a II-a promulgat joi legea care permite premierului britanic Theresa May să declanșeze negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, a anunțat președintele parlamentului, John Bercow.

 

Semnătura reginei, o formalitate după adoptarea legii de către parlament luni, înseamnă că șefa guvernului este de acum liberă să declanșeze în orice moment procedura privind Brexit-ul, după care vor urma doi ani de negocieri. Theresa May a anunțat marți că va trimite până la sfârșitul lunii martie o scrisoare Consiliului European pentru a informa despre decizia Marii Britanii de a ieși din UE, în conformitate cu rezultatul referendumului de la 23 iunie 2016. „Voi reveni în parlament până la sfârșitul lunii pentru a notifica decizia mea imediat ce voi activa oficial Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona”, a afirmat ea în legislativ, fără a oferi o dată exactă. Odată activat Articolul 50, Marea Britanie și UE vor avea la dispoziție doi ani pentru a finaliza negocierile de ieșire. Sarcina se anunță dificilă, deoarece Londra și Bruxellesul vor trebui să anuleze peste patru decenii de relații comune, într-un moment în care UE va celebra 60 de ani de la Tratatul de la Roma. Liderii celorlalte 27 de state membre s-ar putea reuni la 6 aprilie pentru un summit menit a defini „liniile directoare” în negocierile viitoare.

Însă discuțiile nu vor începe practic decât peste cel puțin două luni, timp în care Comisia Europeană își va pune la punct planul detaliat privind negocierile. Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier, a subliniat că va trebui să se ajungă la un acord până în octombrie 2018, pentru ca procedura să se finalizeze la timp. Printre subiectele fierbinți va figura în special costul ieșirii din UE: Bruxellesul ar putea cere Marii Britanii până la 60 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse europene, o sumă care corespunde angajamentelor deja asumate de Londra în privința contribuției la bugetul european. Situația cetățenilor din UE instalați în Marea Britanie va trebui de asemenea clarificată: Theresa May refuză pentru moment să le garanteze drepturile până nu va obține asigurări similare pentru cei 1,2 milioane de britanici care trăiesc în UE.