Trupele ucrainene au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson, oraș strategic deținut de Rusia în sudul Ucrainei, scrie BBC.

Avansul a fost raportat de armata rusă și de oficialii instalați de Rusia în regiune. Există un puternic foc defensiv rusesc, spun aceștia. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „există noi așezări eliberate în mai multe regiuni". În est, forțele ucrainene au pătruns în regiunea Luhansk, aflată sub control rusesc. Președintele Zelensky a declarat că „luptele aprige continuă în multe zone", în discursul său de seară către națiune, dar nu a dat detalii. Sâmbătă, forțele ucrainene au recucerit Lyman din est, aflat în apropierea graniței regionale Luhansk. Armata rusă transformase Lyman într-o bază logistică. Rapoartele sugerează că ucrainenii se îndreaptă spre orașele Kremenna și Svatove din Luhansk, aflate sub control rusesc.

În sud, Vladimir Saldo, liderul instalat de ruși în Herson, a declarat că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchany, un oraș pe Nipru la aproximativ 30 km sud de linia frontului anterior.

„Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene", a declarat Saldo. Unele rapoarte rusești spun că ucrainenii au cucerit Dudchany. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că tancurile ucrainene „superioare numeric" au creat o breșă la sud de Zolota Balka, un sat care a marcat linia frontului anterior pe Nipru. El a afirmat că rușii au ucis aproximativ 130 de soldați ucraineni în aceste lupte. Potrivit lui Saldo, două batalioane ucrainene au încercat să ajungă la centrala hidroelectrică Kakhovka, la aproximativ 70 km la est de Herson. Centrala electrică se află în orașul-port Nova Kakhovka. Avansul ucrainean vizează liniile de aprovizionare pentru circa 25.000 de soldați ruși aflați pe malul vestic al Niprului. Din partea de nord-vest a frontului din Herson, artileria ucraineană a avariat puternic podul Antonivsky, o legătură vitală pentru forțele rusești din oraș. Herson și Luhansk se numără printre cele patru regiuni pe care președintele rus Vladimir Putin le-a declarat ca făcând parte din Rusia, în urma unor așa-zise referendumuri denunțate ca fiind frauduloase de Kiev și aliații occidentali. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni.