Nordul Israelului a fost vizat miercuri de o ploaie de rachete provenite dinspre Liban, armata raportând circa 160 de proiectile trase asupra teritoriului israelian, în timp ce gruparea şiită libaneză Hezbollah a revendicat tiruri cu mai multe „zeci de rachete Katiuşa" şi rachete ghidate, potrivit AFP.

 

Acest nou puseu de tensiune la frontiera dintre cele două ţări survine după ce s-a anunţat că în cursul nopţii trecute a fost ucis în sudul Libanului un important comandant al braţului armat al mişcării islamiste libaneze, Taleb Sami Abdallah, în urma unei lovituri atribuite Israelului.

În patru comunicate separate, Hezbollah anunţă că a tras „zeci de rachete Katiuşa" asupra a trei baze israeliene şi afirmă că a lovit o „uzină militară" cu rachete ghidate „ca răspuns la asasinarea" acestui şef militar.

Potrivit armatei israeliene, circa 160 de proiectile au fost trase dinspre Liban asupra Israelului miercuri dimineaţa, în două rânduri succesive, fără să facă victime, conform primelor informaţii din partea autorităţilor.

În jurul orei locale 09:00 (06:00 GMT), „aproximativ 90 de proiectile au fost identificate (intrând în Israel) dinspre Liban", a indicat armat într-un prim comunicat.

Mai multe proiectile au fost interceptate, dar altele au căzut în nordul Israelului, provocând incendii în unele locuri, adaugă armata, fără să precizeze amploarea acestora.

În jurul orei locale 10:00 (07:00 GMT), sirenele de alarmă au răsunat din nou în peste 12 localităţi apropiate de frontiera cu Libanul, dar mult mai adânc în nordul Israelului.

„Circa 70 de proiectile au fost identificate (intrând în Israel) dinspre Liban", a indicat armata într-un al doilea comunicat, adăugând că un anumit număr de proiectile a fost interceptat.

„Cele mai multe au căzut pe teren deschis şi mai multe în localităţi din nordul Israelului", se precizează în acelaşi comunicat, care nu menţionează vreo victimă deocamdată.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a declarat că nu au fost raportaţi răniţi până spre finalul dimineţii.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a indicat că nu este în măsură să confirme dacă Israelul este sau nu la originea loviturii care l-a costat viaţa noaptea trecută pe Taleb Sami Abdallah la Jwaya, în sudul Libanului, la circa 50 km de frontiera cu Israelul.