Președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au îndemnat China să asigure un comerț mai echilibrat, la începutul vizitei președintelui Xi Jinping la Paris, ieri, în timpul căreia Macron a făcut presiuni asupra acestuia cu privire la Ucraina.

 

Xi s-a aflat în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale tot mai mari care includ investigarea de către Uniunea Europeană a industriilor chinezești, cum ar fi exporturile de vehicule electrice, în timp ce Beijingul investighează importurile de brandy, în mare parte fabricat în Franța.

Macron a declarat că Europa și China trebuie să rezolve dificultățile structurale, în special în ceea ce privește comerțul.

„Viitorul continentului nostru va depinde, de asemenea, foarte clar de capacitatea noastră de a dezvolta în continuare, într-un mod echilibrat, relația noastră cu China”, a spus el, în timp ce cei trei stăteau la o masă rotundă sub plafoanele aurite ale Palatului Elysee.

Von der Leyen a fost mai tranșantă, afirmând că relația a fost afectată de accesul inegal la piață și de subvențiile de stat chinezești.

După întâlnire, ea a declarat reporterilor că UE „nu poate absorbi supraproducția masivă de bunuri industriale chinezești care îi inundă piața”.

„Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața”, a spus ea.

Poziția mai fermă a UE în ceea ce privește comerțul cu China se potrivește cu abordarea Washingtonului. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China că Washingtonul nu va accepta ca noile industrii să fie „decimate” de importurile chinezești.

În scurtele sale comentarii publice înaintea discuțiilor, Xi a declarat că vede relațiile cu Europa ca pe o prioritate a politicii externe a Chinei și că ambele ar trebui să rămână angajate în parteneriat.

„Pe măsură ce lumea intră într-o nouă perioadă de turbulențe și schimbări, ca două forțe importante în această lume, China și Europa ar trebui să adere la poziționarea de parteneri, să adere la dialog și cooperare...” a declarat Xi.

Cu câteva minute înainte, Macron și Xi și-au strâns mâna în curtea Palatului Elysee, în timp ce orchestra Gărzii Republicane cânta. Macron are tendința de a-și îmbrățișa omologii, dar Xi nu o face. Macron a părut să îi strângă brațul lui Xi în timp ce își strângeau mâna. Macron a intrat cu el în Palatul Elysee.