O nouă ciupercă descoperită, denumită Candida auris, s-a răspândit în ultimii ani la nivel global, afectând un număr mare de persoane care aveau un sistem imunitar slăbit, relatează cotidianul New York Times.

 

În ultimii cinci ani, a afectat o unitate neonatală din Venezuela, un spital din Spania și a forțat închiderea unei unități de terapie intensivă din cadrul unui centru medical prestigios din Marea Britanie, cât și mai multe locuri din India, Pakistan și Africa de Sud. Recent, Candida auris a ajuns în New York, New Jersey și Illionois, unde Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor urmează să adauge ciuperca pe lista „amenințărilor urgente".

În luna mai, un bărbat în vârstă a fost internat în în Spitalulul Mount Sinai din Brooklyn pentru o intervenție chirurgicală la nivelul abdominal. În urma unui test de sânge, medicii au descoperit că acesta fusese infectat cu ciuperca recent descoperită. Acesta a fost izolat în unitatea de terapie intensivă.

Bărbatul a decedat după ce a fost internat în spital timp de 90 de zile, însă Candida auris nu a dispărut. În urma unor teste, medicii au descoperit că aceasta se împrăștiase peste tot în camera pacientului.

„Totul a ieșit pozitiv la teste - pereții, patul, ușile, perdelele, telefoanele, chiuveta, tabla, stâlpii, țevile. Salteaua, cadrul patului, fereastra, tavanul, era peste tot", a declarat directorul spitalului, doctorul Scott Lorin.

Candida auris este periculoasă și din cauza faptului că este rezistentă la medicamentele anti-ciuperci.

Timp de câteva decenii, experții în domeniul sănătății au avertizat că folosirea în exces a antibioticilor va reduce eficiența medicamentelor. În ultimul timp a avut loc o înmulțire de astfel de ciuperci și bacterii.

Cu toate acestea, deși liderii în domeniul sănătății au cerut mai multe reținere în prescrierea antibioticelor, folosirea acestora în exces în diferite spitale și clinici a continuat.

În Statele Unite, cel puțin două milioane de oameni contactează infecții rezistente anual. Aproximativ 23.000 dintre aceștia mor. De asemenea, aproximativ jumătate din pacienții care sunt infectați cu Candida auris mor în 90 de zile.