Guvernul Angela Merkel a cerut, ieri, eliberarea imediată a liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, dar Administraţia Vladimir Putin a respins criticile Occidentului privind situaţia politică din Rusia.

„Cerem eliberarea imediată" a lui Aleksei Navalnîi. „Faptul că a fost arestat imediat după sosire este absolut de neînţeles", a declarat luni Heiko Maas, ministrul german de Externe, conform publicaţiei Die Welt.

Administraţia Vladimir Putin a respins criticile Occidentului. „Ţările occidentale încearcă să distragă atenţia de la cea mai gravă criză a modelului de dezvoltare liberal", a reacţionat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Marea Britanie au criticat vehement arestarea liderului opoziţiei ruse. Bruxellesul a catalogat „inacceptabilă" arestarea disidentului şi a cerut eliberarea imediată a acestuia.

„Arestarea este inacceptabilă. Le cer autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe Aleksei Navalnîi", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Mike Pompeo, secretarul de Stat american în exerciţiu, a denunţat, conform BBC, reducerea la tăcere a disidenţilor din Rusia, iar Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui-ales al SUA, Joseph Biden, a cerut eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi, criticând dur acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.

„Domnul Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii atacului revoltător asupra vieţii sale trebuie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului asupra domnului Navalnîi nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci şi un afront adus cetăţenilor ruşi, care vor ca vocile să le fie auzite", a declarat Jake Sullivan, prin Twitter.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a catalogat arestarea lui Aleksei Navalnîi drept „teribilă". „În loc să îl acuze pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum s-a ajuns să fie utilizate arme chimice pe teritoriul rus", a afirmat Dominic Raab.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat, duminică seară, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. „Ştiu că am dreptate, nu mă tem de nimic", a declarat Aleksei Navalnîi cu câteva minute înainte de a fi arestat pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar a expirat pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară. În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău, pe 20 august 2020, într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării. Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică. Aleksei Navalnîi şi-a revenit la câteva săptămâni după atac. Kremlinul a negat orice implicare în incident.

 

Arestarea lui Aleksei Navalnîi

Rămâne închis până pe 15 februarie.

Aleksei Navalnîi rămâne în arest pentru 30 de zile, până pe 15 februarie, a decis, ieri, judecătorul din Himki, unde opozantul lui Vladimir Putin a fost judecat chiar în secția de poliție unde a fost dus după ce a aterizat în Rusia.

Avocatul lui Aleksei Navalnîi a anunțat pe Twitter că judecătorul a decis ca acesta să rămână în arest pentru 30 de zile, până pe 15 februarie 2021. Judecătorul de ședință a fost Elema Morozova, de la Judecătoria orașului Himki. Aleksei Navalnîi a fost judecat chiar în secția de Poliție, unde a fost dus după ce a aterizat, duminică seara, în Rusia.

Ministerul de Interne din Federația Rusă a explicat motivul pentru care Navalnîi a fost judecat în secția de poliție Himki.

„În legătură cu faptul că, la 17 ianuarie, ziua sosirii din Germania în Federația Rusă, condamnatul condiționat Navalny nu a avut rezultate actualizate ale testelor pentru infecția cu coronavirus, conducerea departamentului 2 de poliție al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia pentru orașul Himki a apelat la Tribunalul Himki din regiunea Moscovei, cu o solicitare pentru a ține o ședință pe teren la locul de detenție efectiv al deținutului. Pentru siguranța sanitară și epidemiologică, accesul în sala unde are loc ședința de judecată este limitat", arată MI din Rusia