Preşedintele Putin a acuzat Ucraina, care a lansat săptămâna trecută o incursiune armată de o amploare fără precedent pe teritoriul Rusiei, că doreşte să „semene discordie" în societatea rusă. Acesta este un răspuns „corespunzător" din partea Ucrainei, a replicat preşedintele Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a convocat luni o reuniune a oficialilor ruși cu privire la situația din regiunile de la granița cu Ucraina, relatează BBC și Sky News. Liderul de la Kremlin le-a spus celor prezenți la reuniune că „principala sarcină a Ministerului Apărării este să împingă, să alunge inamicul de pe teritoriul nostru”. De asemenea, el a afirmat că motivația Ucrainei pentru ofensivă a fost îmbunătățirea poziției sale de negociere.

Președintele rus a mai adăugat că invazia ucraineană din regiunea Kursk a fost o încercare de a opri ofensiva Moscovei în Ucraina.

Putin a descris anterior mișcarea Kievului drept o „provocare la scară largă” care a implicat „bombardarea fără discriminare a clădirilor civile, a caselor de locuit și a ambulanțelor”. El a mai susținut că „pierderile au crescut dramatic pentru forțele armate ale Ucrainei, în special printre cele mai capabile unități pe care inamicul le-a trimis la granița noastră”.

„Inamicul va primi, fără îndoială, un răspuns demn și nu există nicio îndoială că ne vom atinge toate obiectivele”, a amenințat liderul rus.

Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns "corespunzător" din partea Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform agenţiei de presă Reuters.

„Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător", a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn adresat naţiunii, pe fondul unei incursiuni transfrontaliere ucrainene în regiunea Kursk.

Guvernatorul interimar al regiunii ruse, Alexei Smirnov, a declarat că forţele ucrainene au ocupat 28 de localităţi în regiunea rusă Kursk, la graniţa cu Ucraina. Potrivit aceluiaşi guvernator al provinciei Kursk, operaţiunea militară ucraineană să întinde pe o zonă de 12 kilometri în profunzimea teritoriului rus şi pe 40 de kilometri în lăţime de-a lungul frontierei.

Circa 121.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Kursk ca urmare a incursiunii armate ucrainene care are loc de aproximativ o săptămână, a mai spus Alexei Smirnov.

China a cerut detensionarea relației din Ucraina, după ce trupele ucrainene au lansat un atac surpriză în interiorul Rusiei. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat că poziția Beijingului este „consecventă și clară”, potrivit agenției de știri de stat Xinhua care este citată de Sky News.

China a făcut apel la toate părțile să respecte principiile de detensionare a situației, inclusiv prin preîntâmpinarea răspândirii luptelor.