Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), formată din 57 de state, a condamnat interdicţia impusă de talibani afganelor de a lucra în cadrul ONG-urilor din ţară ca fiind un „act inutil" împotriva drepturilor femeilor, informează EFE.

„Această măsură nu numai că va priva femeile afgane şi familiile lor de sursa lor de trai, dar va afecta grav operaţiunile umanitare şi de ajutorare ale unei reţele largi de ONG-uri naţionale şi internaţionale în beneficiul comunităţilor afgane vulnerabile", se spune în comunicatul organizaţiei.

Mai multe ţări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite, Oman şi Qatar, au condamnat şi individual măsurile luate de talibani împotriva femeilor şi i-au îndemnat să le anuleze pentru a asigura fluxul de ajutor umanitar către comunităţile afgane.

Ministrul de externe al Qatarului, ţară care a jucat un rol de mediator între SUA şi talibani înainte ca aceştia din urmă să preia controlul asupra Kabulului în urmă cu un an şi jumătate, a subliniat luni, într-un comunicat, „importanţa ca toţi afganii să îşi obţină drepturile, inclusiv dreptul la muncă''.

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite au considerat că ultimele decizii „nejustificate" ale talibanilor împotriva femeilor afgane „vor împiedica, fără îndoială, furnizarea de ajutor umanitar în Afganistan şi îi vor afecta în special pe cei mai vulnerabili, inclusiv copiii, femeile şi persoanele în vârstă".

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a îndemnat marţi pe talibanii afgani să ridice #restricţiile inimaginabile" impuse femeilor, avertizând asupra „unor consecinţe grave" pentru „întregul popor afgan", relatează France Presse.

„Aceste restricţii inimaginabile asupra femeilor şi fetelor nu numai că vor spori suferinţa tuturor afganilor, dar, mă tem, reprezintă un risc dincolo de graniţele Afganistanului", scrie Volker Turk într-un comunicat, în care îi avertizează pe talibani: „Nicio ţară nu se poate dezvolta - sau chiar supravieţui - din punct de vedere social şi economic dacă jumătate din populaţia sa este exclusă''.

Ministerul afgan al Economiei a ordonat, printr-o scrisoare, la 24 decembrie, tuturor organizaţiilor neguvernamentale (ONG) naţionale şi internaţionale care activează în Afganistan să suspende locurile de muncă ale angajatelor lor până la noi ordine. Talibanii îşi justifică decizia prin faptul că femeile care lucrează în ONG-uri umanitare încalcă legile privind vestimentaţia adoptate în cadrul viziunii lor fundamentaliste asupra islamului.