Oficialii thailandezi au confirmat duminică dimineața că a fost demarată operațiunea de salvare a celor 12 copii și a antrenorului acestora, care sunt blocați în peştera Tham Luang din Thailanda. Patru băieţi au fost scoşi ieri din peşteră.

La închiderea ediţiei, guvernatorul regiunii în care se află peştera a confirmat că patru copii au fost scoşi la suprafaţă, după ce au străbătut aproape un kilometru pe sub apă.
O echipă de scafandrii a intrat în peșteră la ora locală 10.00 (ora României, 6.00), a declarat șeful operațiunii, Narongsak Osottonakorn. Cu excepția medicilor, forțelor de securitate și a echipei de scafandrii, restul oamenilor aflați lângă intrarea în peșteră au fost evacuați. Din echipa de salvare fac parte 13 scafandrii din alte țări și cinci din marina thailandeză. Potrivit The Guardian, oficialii nu au confirmat care va fi metoda folosită pentru salvarea sportivilor, însă au informat că nivelul de apă a scăzut suficient de mult. Sportivii se află la aproape patru kilometri distanță de intrarea principală. Marina a stabilit un centru de comandă în Galeria numărul 3, care se află la jumătatea drumului față de locul unde sunt blocați sportivii. Potrivit reporterilor CNN, a început să plouă din nou abundent, ceea ce ar putea complica operațiunea de salvare.
Guvernatorul regiunii Chiang Rai, Narongsak Osotthanakorn, a confirmat că patru din cei 13 sportivi blocați în peșteră au fost scoși la suprafață. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul thailandez a anunțat că operațiunile vor fi reluate în 10 sau 12 ore (în această dimineaţă - n.red.). Locotenentul general Kongcheep Tantrawanit a declarat că alți patru băieți au ajuns în cea de a treia galerie, centrul de comandă stabilit de marina thailandeză, urmând să fie scoși din peșteră.
Operațiunea de salvare a celor 13 sportivi reprezintă un efort internațional, echipa fiind alcătuită din experți din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos și Myanmar. Băieții s-au deplasat un kilometru sub apă, iar primul a ieșit la suprafață în jurul orei locale 17.40. Un membru al poliției thailandeze a confirmat că trei ambulanțe, în care au fost transportați copiii scoși din peșteră, au ajuns la spital. Eve Tapanya, oficial din cadrul Poliției Turismului, a informat că aceștia nu se află într-o stare „foarte rea". Spitalul din Chiang Rai se află la o oră distanță de peștera în care au fost blocaț copiii. Doctorii și asistentele s-au pregătit cu câteva zile înainte pentru a primi sportivii salvați.