Opoziţia venezueleană a promis sâmbătă că va merge „până la capăt" în protestele în stradă, în timpul unei manifestaţii la Caracas împotriva realegerii la sfârşitul lui iulie a preşedintelui Nicolas Maduro, care la rândul său şi-a asigurat susţinătorii, mobilizaţi şi ei în capitală, că el nu va putea fi „învins niciodată", informează duminică AFP.

 

„Nu vom abandona strada", a lansat lidera opoziţiei Maria Corina Machado în faţa miilor de venezueleni reuniţi în estul capitalei Caracas. „Cu inteligenţă, cu prudenţă, cu rezistenţă, cu curaj (...) contestarea paşnică este dreptul nostru", a afirmat ea.

„Vocea poporului trebuie respectată. Lumea întreagă şi toată Venezuela recunosc că preşedintele ales este Edmundo Gonzalez Urrutia", candidatul opoziţiei, a adăugat Machado, îmbrăcată ca de obicei în haine albe şi cocoţată pe platforma unui camion. Trăind în clandestinitate de circa 15 zile, ea a urcat pe vehicul cu unul sau doi kilometri înainte, înfăşurată într-o haină neagră cu glugă.

„Libertate", „Până la capăt", a strigat mulţimea la sosirea ei. Mulţi agitau drapele cu Venezuela sau copii ale „proceselor verbale" de la secţii de votare, a căror publicare este cerută de opoziţie şi de o parte a comunităţii internaţionale.

Manifestanţii au intonat apoi imnul naţional, înainte de a se dispersa în linişte. Un important dispozitiv de securitate a fost desfăşurat la faţa locului.

Camionul de campanie al opoziţiei, devenit emblematic, a fost confiscat de autorităţi, a anunţat la finalul manifestaţiei opoziţia venezueleană. „Regimul a furat camionul", însă „ei nu ne vor putea împiedica să ieşim în stradă!", a scris opoziţia pe platforma X.

Gonzalez Urrutia, care nu a fost văzut în public din 30 iulie, nu era prezent. „Noi avem voturile, avem procesele verbale, avem sprijinul comunităţii internaţionale şi avem venezuelenii hotărâţi să lupte pentru ţara noastră", a scris el pe platforma X.

Consiliul Naţional Electoral (CNE) a ratificat la începutul lui august victoria lui Maduro cu 52% din voturi, fără a furniza numărul exact şi nici procesele verbale ale secţiilor de votare, susţinând că a fost victima unei piraterii informatice.

Opoziţia şi numeroşi observatori pun la îndoială realitatea acestei piraterii. Potrivit opoziţiei, care a dat publicităţii documentele electorale obţinute datorită observatorilor săi, Gonzalez Urrutia, care o înlocuise pe Machado declarată ineligibilă, a câştigat alegerile cu 67% din voturi. Anunţarea realegerii lui Maduro pentru un al treilea mandat a provocat manifestaţii spontane, reprimate în mod brutal. Potrivit surselor oficiale, 25 de persoane au murit, 192 au fost rănite şi 2.400 au fost arestate.