OMS îşi pune speranţele în noul său grup consultativ ştiinţific pentru a descoperi originile virusului SARS-CoV-2. Aceasta solicită Chinei să coopereze şi să furnizeze primele date de la Wuhan: „S-ar putea să fie ultima noastră şansă de a înţelege originile”, a spus Mike Ryan.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri că grupul său consultativ nou format privind agenţii patogeni periculoşi ar putea fi „ultima noastră şansă” de a determina originile virusului SARS-CoV-2 şi a îndemnat China să furnizeze date de la primele cazuri.

OMS a numit cei 26 de membri propuşi pentru Grupul său consultativ ştiinţific privind originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Printre aceştia se numără Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen şi expertul chinez în sănătate animală Yang Yungui, care a luat parte la ancheta comună din Wuhan.

Primele cazuri umane de Covid-19 au fost raportate în oraşul Wuhan, din centrul Chinei, în decembrie 2019. China a respins în repetate rânduri teoriile conform cărora virusul s-ar fi scurs dintr-unul dintre laboratoarele sale şi a declarat că nu sunt necesare alte vizite.

O echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în Wuhan şi în împrejurimi la începutul acestui an, împreună cu oamenii de ştiinţă chinezi, şi a declarat într-un raport comun din martie că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că investigaţia a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile ale epidemiei şi a cerut audituri de laborator.

Testele chinezeşti raportate pentru depistarea anticorpilor la locuitorii din Wuhan în 2019 vor fi „absolut critice” pentru a înţelege originile virusului, a spus Maria van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19.

Laboratoarele din zona în care au apărut primele rapoarte de infecţii umane în Wuhan trebuie să fie un punct de interes, deoarece excluderea unui accident necesită dovezi suficiente, a spus acesta.

Mike Ryan, cel mai mare expert în situaţii de urgenţă al OMS, a declarat că noul grup de experţi ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2, „un virus care a oprit întreaga noastră lume”.

Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU la Geneva, a declarat, într-o conferinţă de presă separată, că concluziile studiului comun sunt „destul de clare”, adăugând că, deoarece echipele internaţionale au fost trimise în China deja de două ori, „este timpul să trimitem echipe şi în alte locuri”.