Aflat în Malta, Papa Francisc nu-l menționează pe Putin, dar vorbește despre „un om puternic care provoacă și alimentează conflicte" și face aluzie la un lider „trist, închis în pretențiile anacronice ale intereselor naționaliste". „Războiul a fost pregătit de ceva timp”, este de părere Suveranul Pontif.

Fără a-l menționa pe președintele rus Vladimir Putin, pe care nu l-a pomenit de când a început invazia Ucrainei, Papa Francisc spune: „În timp ce, din nou, unii oameni puternici, închiși din păcate în pretențiile anacronice ale intereselor naționaliste, provoacă și alimentează conflictul", oamenii obișnuiți „simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împreună, fie nu va fi. Acum, în noaptea războiului care s-a abătut asupra omenirii, să nu lăsăm visul păcii să se stingă. Malta, care strălucește de lumină în inima Mediteranei, ne poate inspira, pentru că există o nevoie urgentă de a readuce frumusețea pe fațele desfigurate de război”.

„Conjunctura istorică pe care o trăim, conflictul de interese și de ideologii care zguduie omenirea în ghearele unui infantilism incredibil, redă Mediteranei o responsabilitate capitală: aceea de a defini din nou regulile unei Măsuri în care omul lăsat în voia delirului și a dezmățului să se recunoască pe sine". Pentru Papa Francisc, aceste cuvinte sunt de actualitate: „Cât de mult avem nevoie de o «măsură umană» în fața agresiunii copilărești și distructive care ne amenință, în fața riscului unui «război rece prelungit» care ar putea sufoca viețile unor popoare și generații întregi! Acest «infantilism», din păcate, nu a dispărut. Reapare în noile imperialisme, în agresivitatea generalizată, în incapacitatea de a construi punți și de a porni de la cei mai săraci. Aici începe să bată vântul înghețat al războiului, care și de data aceasta a fost cultivat de-a lungul anilor. Da, războiul a fost pregătit de ceva timp, cu mari investiții și comerț cu arme".

Problemele globale necesită soluții globale, spune, potrivit La Stampa, Papa: „Să ne ajutăm unii pe alții să ascultăm setea de pace a oamenilor, să lucrăm pentru a pune bazele unui dialog din ce în ce mai larg, să ne întoarcem să ne întâlnim în cadrul conferințelor internaționale pentru pace, unde problema dezarmării este centrală, cu gândul la generațiile viitoare". Iar „fondurile uriașe care continuă să fie alocate pentru armament ar trebui convertite în dezvoltare, sănătate și nutriție".

Sâmbătă, Papa Francisc a început o călătorie apostolică de două zile în Malta. Înainte de a pleca de la reședința sa din Casa Sfânta Marta, Papa Francisc a întâlnit câteva familii de refugiați din Ucraina, însoțite de cardinalul Konrad Krajewski, responsabilul pentru caritatea papei. În rândul familiilor de refugiați, susținute de Comunitatea Sfântul Egidiu, se aflau o mamă cu două fetițe, dintre care cea mai mică a fost supusă unei operații cardiologice, două mame cu patru copii și, în fine, o mamă și un tată cu trei copii și bunica.