Papa Francisc, aflat într-o vizită de două zile în Maroc, a îndemnat lumea să-și schimbe atitudinea față de imigranți, să le respecte drepturile și demnitatea, în contextul în care mii dintre aceștia au murit în încercarea de a ajunge în Europa.

 

Imigranții trebui considerați „persoane, nu numere”, a declarat Suveranul pontif în cadrul unei ceremonii oficiale la Rabat.

„Cunoașteți marea mea îngrijorare în legătură cu soarta adesea sumbră a unora dintre acești oameni, care în cea mai mare parte nu și-ar fi părăsit țările dacă nu ar fi obligați să facă acest lucru”, a afirmat liderul Bisericii Catolice.

„Chestiunea migrației nu va fi rezolvată niciodată prin ridicarea de bariere, instigarea fricii ori refuzul de a acorda asistența celor care, în mod legitim, aspiră la o viață mai bună pentru ei înșiși și pentru familiile lor”, a adăugat Papa Francisc.

Totodată, liderul de la Vatican a lansat un apel la intensificarea dialogului între creștini și musulmani.

„Aș dori să afirm încă o dată necesitatea de cooperare pentru a da un nou impuls clădirii unei lumi mai solidare, marcată de eforturi cinstite, curajoase și indispensabile pentru promovarea unui dialog care să respecte bogăția și caracterul distinctiv al fiecărui popor și al fiecărui individ”, a declarat Papa Francisc, care s-a întâlnit cu regele Marocului, Mohammed VI.

Cei doi lideri au declarat într-un comunicat comun că Ierusalimul este „patrimoniu comun al umanității și în special al credincioșilor celor trei religii monoteiste” (creștinism, islam și iudaism, n.red).

Zeci de mii de imigranţi din Africa și Orientul Mijlociu, care încearcă să fugă de sărăcia şi violenţa din ţările natale, sunt adesea transportaţi în condiţii brutale, tranzacţionaţi între diferite reţele de trafic de persoane care extorchează bani de la imigranţi şi supuşi abuzurilor din partea bandelor criminale şi autorităţilor.