Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat luni că este nepotrivit să facă vreun comentariu despre ancheta privind atentatul comis vineri seară la sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova şi soldat cu cel puţin 137 de morţi, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă, Peskov a fost întrebat cum comentează o declaraţie a grupării jihadiste Stat Islamic, care a revendicat atacul. De asemenea, Kremlinul nu a făcut comentarii nici despre tratamentul la care au fost supuşi cei patru presupuşi atacatori.

Cei patru suspecți, toți cetățeni din Tadjikistan, au fost puși sub acuzare pentru terorism. Trei dintre ei și-ar fi recunoscut vinovăția. Cu fețele umflate și vinete, au ajuns la tribunal purtând semnele unor bătăi severe. Unul dintre ei, adus în scaun cu rotile, părea că abia era conștient în timpul audierii. Presa rusă scrie că serviciile de securitate i-ar fi torturat în timpul interogatoriilor. Instanța a dispus pentru ei arest preventiv până în 22 mai. Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis cererea procurorilor ca toţi cei patru inculpaţi în cazul atacului de la Crocus City Hall să fie arestaţi preventiv. Toţi cei patru bărbaţi vor rămâne în detenţie până la 22 mai, a precizat instanţa. Fiecare dintre cei patru inculpaţi a fost adus în faţa instanţei individual duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile, potrivit agenţiei TASS. Numele celor patru inculpaţi sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov. Toţi cei patru sunt din Tadjikistan şi se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate. 

Cel de-al patrulea acuzat părea în stare de inconştienţă, fiind adus într-un scaun cu rotile, însoţit de un medic în faţa instanţei.

Atacul a avut loc la doar o săptămână după ce Putin şi-a asigurat al cincilea mandat prezidenţial, iar evenimentul este de natură să-i afecteze imaginea de lider care se prezintă ca o persoană capabilă să garanteze ordinea.

Duminică, oamenii au depus flori la Crocus City Hall, sala de concerte cu 6.200 de locuri de la periferia Moscovei, unde patru bărbaţi înarmaţi au dat buzna chiar înainte ca grupul rock din epoca sovietică Piknik să cânte hitul său „Nu ne e frică de nimic".

Preşedinţia rusă a precizat că nu ia parte la discuţiile despre utilizarea pedepsei cu moartea în legătură cu cei patru suspecţi. Aceştia sunt acuzaţi de terorism şi riscă închisoarea pe viaţă, a declarat tribunalul Basmanîi din Moscova într-un comunicat.

Atacul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic, dar autorităţile ruse au prezentat o pistă ucraineană, spunând că atacatorii încercau să ajungă în Ucraina, unde aveau contacte. Însă Ucraina neagă cu fermitate orice implicare în acest atentat, cel mai grav comis în Rusia în ultimii 20 de ani.