La fel ca milioane de alți ucraineni, în primele săptămâni ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Nataliia (nume fictiv) a fost forțată să își părăsească locuința. Nu și-a lăsat doar casa și rudele, dar și profesia de dascăl. Azi dă cursuri online pentru sute de foși elevi ai săi.

 

Nataliia nu a putut tolera să trăiască sub ocupație rusă în Melitopol, orașul său natal din sudul Ucrainei, și a considerat că ar fi mai utilă pe teritoriul controlat încă de Ucraina. Ea nu și-a lăsat în urmă doar casa și rudele, ci și-a abandonat și profesia, renunțând la slujba de 20 de ani de profesor. Acum își petrece timpul dând cursuri online pentru sute de foști elevi ai săi, scrie BBC. Riscurile pentru ea, și pentru clasa ei de la distanță, sunt uriașe.

„Nimeni nu mai făcuse așa ceva înainte”, ne explică Nataliia. „Nici în Crimeea, nici în Donbasul ocupat, în Herson sau în regiunile Zaporojia”.

Portrete ale lui Vladimir Putin atârnă acum pe pereții vechii săli de clasă a Nataliiei din Melitopol. Elevii trebuie atât să învețe, cât și să cânte imnul național rusesc. Ei sunt chiar obligați să scrie „scrisori de inspirație” către soldații ruși.

Acesta este modul în care sunt educați copiii ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia. Ei sunt învățați că Ucraina nu este o țară reală - iar Nataliia spune că, dacă un copil contestă programa școlară, părinții sunt amenințați cu bătaia sau tortura. Acesta este motivul pentru care Nataliia, împreună cu foștii ei colegi, a creat o platformă de predare online pentru a încerca să „salveze mințile copiilor ucraineni”.

„Odată ce am lansat-o, am scris o scrisoare neutră, oferind cursurile tuturor părinților”, explică Nataliia. „Nu știam cine era pro-ucrainean sau pro-rus, iar ei îmi cunoșteau adresa de acasă și rudele”.

Ea spune că până și pronunțarea cuvântului „ocupație” poate duce la vizitarea casei de către autoritățile ruse. În cazul în care există dovezi de loialitate față de Ucraina, cum ar fi faptul că temele unui copil sunt scrise în ucraineană în loc de rusă, ar putea urma o vizită la secția de poliție.

Cu toate acestea, sute de familii au acceptat oferta Nataliiei de a preda programa școlară ucraineană - iar numărul lor este în creștere.

Dimineața, elevii frecventează școala rusă, iar după-amiaza sau seara, elevii au lecții online secrete cu profesori ucraineni.

„Siguranța este mai importantă decât cunoștințele. Toți elevii se înscriu cu camerele de luat vederi închise și folosesc porecle false”, spune Nataliia.

Înregistrările sunt asigurate pentru cei care ar putea să nu aibă semnal sau energie electrică.

„Nu este atât de important să îi învățăm pe copii în ce an s-a născut Taras Șevcenko (un celebru poet ucrainean - n.r.) sau regulile de geometrie, ci să îi menținem conectați la cultura ucraineană”, explică ea.

„Am un elev care a venit acasă și a plâns după lecțiile de rusă. Aceasta este o presiune psihologică prea mare pentru un copil. Toată viața lor au trăit într-un mediu ucrainean - și dintr-o dată, totul s-a schimbat”.

Valera (nume fictiv) merge la o școală rusă, dar frecventează și cursuri online de ucraineană. Tânărul de 14 ani ne-a spus că doar șase dintre cei 31 de colegi de clasă ai săi susțin Ucraina. El spune că încearcă să se opună rusificării atunci când poate.„Odată am dat drumul la imnul ucrainean în timpul lecției noastre, pe telefon”, își amintește el. „Apoi au început să-i percheziționeze pe toți. Mi-am ascuns telefonul; odată ce au cântat imnul lor - toată lumea s-a ridicat în picioare, noi am rămas așezați”.

El spune că și-a dorit întotdeauna această predare suplimentară a limbii ucrainene, dar Valera crede că va fi obligat să se înroleze în armata rusă.

Nataliia recunoaște că scopul predării sale este testat în mod constant. Cu cât Rusia ocupă mai mult timp Melitopolul, cu atât mai mare este riscul ca copiii care trăiesc acolo să fie îndoctrinați.

„Nu pot să le verific temele în mod normal”, spune ea. „Mă tem pentru viitoarea noastră generație. Este foarte important să îi ținem pe acești copii conectați la realitate. Dar este atât de dificil de făcut”.