Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai fluviului Dunărea, a ajuns la jumătatea cursei. În cursul zilei de ieri a înotat ultimii kilometri de fluviu pe teritoriul Ungariei, ajungând în Serbia. Temerarul sportiv s-a pozat la borna 1475, anul victoriei de la Vaslui a lui Ştefan cel Mare asupra turcilor.

 

„Doar 32 de km au mai ramas din Ungaria, în urma unui efort ce a acoperit 46 de km, în această zi care m-a prins în apă până în momentul în care începea să se întunece. Am mâncat la lumina lanternei frontalei. Sunt la borna 1462!” scria, în noaptea de 1 spre 2 august, Avram Iancu.

Susţinătorii de pe reţelele de socializare îl urmăresc atent, fiind postate adevărate cronici ale aventurii românului pe Dunăre.

„Vedeta rapidă Avram Iancu, ultima achiziţie a flotei noastre fluviale va părăsi mâine apele teritoriale ale Ungariei. Va intra în Serbia (a cincea ţară a croazierei sale) şi va depăşi totodată bariera psihologică a jumătăţii drumului său nautic. Îl vedem aici, salutând Duna de la borna 1475, pe care atletul împătimit al istoriei o asociază cu anul victoriei lui Ştefan cel Mare în marea bătălie de la Vaslui. Sportivul înoată voiniceşte de câteva săptămâni. Oboseala fizică nu-l incomodează. Organismul său antrenat are o extraordinară capacitate de regenerare. Dar apare oboseala mentală. Ore în şir, plutind pe ape, având în faţă peisajul mereu în schimbare, soarele nemilos deasupra şi un caiac tricolor de urmărire, din care este fotografiat la fiecare sută de metri parcurşi. Avram Iancu şi-a găsit însă un mod de a-şi umple timpul. Se cufundă, nu doar în apele Dunării, ci în istoria neamului nostru. Azi s-a gândit la zbuciumata istorie a Moldovei, la Ştefan cel Mare şi Sfânt! În cinstea căruia, la borna 1.475 a arborat Drapelul Naţional al României” se arată înt-o postare pe facebook.

De altfel, temerarul român şi-a făcut un obicei de a se fotografia lângă borne kilometrice care amintesc de momente importante ale istorie naţionale (de exemplu la borna 1859 - anul Unirii Principatelor Unite - a notat „un singur domnitor, o singură ţară”).

Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii doar în slip şi o cască, și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră, fără costum de neopren. Dacă va reuşi, Avram Iancu va deveni primul om care reuşeşte să înoate toată Dunărea doar în slip şi cu cască în cap. Înaintea sa, sunt doi înotători din Slovenia şi Canada care au parcurs distanţa fiind îmbrăcaţi în costum de neopren şi având labe de înot.

Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.