„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, treansmite MAE, după ce premierul ungar Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari.

„Ca urmare a afișării prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”, informează MAE.

Conform MAE, „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

Orban a postat, luni, pe contul său de Facebook imagini în care apare purtând la ultimul meci al naționalei maghiare un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, cu Transilvania inclusă, dar şi cu teritorii care fac parte acum din Austria, Slovacia, Croația, Serbia și Ucraina.

De altfel, Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta față de faptul că premierul Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând o eșarfă care înfățișează unele teritorii ucrainene ca făcând parte din Ungaria, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Externe.

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu respectă principiile politicii europene", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, citat de Reuters. Nikolenko a declarat că Ucraina dorește scuze și o respingere a oricăror pretenții maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Premierul Viktor Orban a respins marţi acuzaţiile de revizionism formulate la adresa lui: „Fotbalul nu este politică. Nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc'', a scris Viktor Orban într-un scurt mesaj pe Facebook.